Ο Μητσοτάκης ψαλίδισε τις ελπίδες των συνταξιούχων – «Μικρό παράθυρο» η ΔΕΘ για τα αναδρομικά

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) παραχωρεί συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Παύλο Τσίμα (Κ) και Βασίλη Χιώτη (Α), Πέμπτη 07 Ιουλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Μικρό καλάθι» για τυχόν καταβολή αναδρομικών, πρέπει να κρατούν εφεξής οι συνταξιούχοι. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλέστηκε τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο για να εξανεμίσει τις όποιες ελπίδες καλλιεργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, για τυχόν πρωτοβουλία από τον ίδιο, μετά την αρνητική απόφαση του ΣτΕ. Άφησε όμως ένα μικρό «παράθυρο» ελπίδας, για κάτι θετικό, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ανακοινωθεί στην ΔΕΘ, μετά από δύο μήνες…

Όλα αυτά, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.  Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την δυνατότητα να ξεπεράσει δημοσιονομικά, τα όρια της απόφασης του ΣτΕ για όσους προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη.  Όμως, ο πρωθυπουργός άφησε μια μικρή πιθανότητα να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις και να υπάρξουν ανακοινώσεις στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Μάλιστα, δήλωσε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο, μήπως τελικά δοθεί κάτι στους συνταξιούχους, υπό μορφή δόσεων. Πάντα όμως, σύμφωνα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει τότε.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι παραμένουν ως «μοναδικοί τυχεροί», όσοι είχαν υποβάλλει αγωγές σε βάρος του ΕΦΚΑ, έως την 30η Ιουλίου 2020, δηλαδή περίπου 350.000 συνταξιούχοι. Με βάση τις αποφάσεις που θα λαμβάνουν τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, αν επιδικαστούν ποσά που θα πρέπει να χορηγηθούν ως αναδρομικά, τότε θα καταβάλλονται από τον Φορέα, ανά περίπτωση. Όλοι οι υπόλοιποι 2,1 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα τύχουν άμεσα κάποιας ειδικής μέριμνας, συνεπώς δεν θα λάβουν κάτι από τα αναδρομικά που θεωρούν ότι δικαιούνται, λόγω έλλειψης του κατάλληλου δημοσιονομικού χώρου για την ελληνική οικονομία. «Θα έχουμε δύσκολο χειμώνα και θα προετοιμαστούμε κατάλληλα γι’ αυτό. Με πρώτο κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη θα κατανείμουμε τα αγαθά της ανάπτυξης της οικονομίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι απαντούν οι συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι πάντως δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους, για τις μη εξαγγελίες στο πεδίο των αναδρομικών και όχι μόνο. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ),  κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι «τα «ψίχουλα» βαφτίστηκαν αυξήσεις, ενώ η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης είναι για λίγους».Με αφορμή την προχθεσινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην Βουλή, το ΕΝΔΙΣΥ σχολίασε ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν στους συνταξιούχους, λόγω βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης, ήταν στα επίπεδα των 8 ευρώ μόλις, μεσοσταθμικά. Επίσης ότι ακόμα και τα αναδρομικά που δόθηκαν το 2020 σε 1,2 εκατ. συνταξιούχους, μέσω της φορολογίας ένα μεγάλο μέρος τους επέστρεψε στα δημόσια ταμεία. Ειδικά μάλιστα για την εισφορά αλληλεγγύης, το ΕΝΔΙΣΥ υπογράμμισε ότι είναι παρέμβαση «φορολογικού τύπου» και αφορά μόνο όσους συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ, συντάξιμες αποδοχές. Άρα, το 66% των συνταξιούχων δεν θα έχει το παραμικρό όφελος.