Ο Τσίπρας αυξάνει την κατώτατη εθνική σύνταξη ή ρίχνει προεκλογικά «πυροτεχνήματα»;

Μια… έκπληξη (που θα φανεί αν είναι ευχάριστη) έκρυβε ο Αλέξης Τσίπρας στους συνταξιούχους μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές. Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει έως το τέλος του έτους αύξηση στην κατώτατη εθνική σύνταξη κατά 50 ευρώ!

Του Χάρη Δημητρίου

Πρόκειται για μια προεκλογική εξαγγελία, που αν τελικά γίνει πράξη, θα δώσει σημαντική ανάσα στους συνταξιούχους και ειδικά σε αυτούς που έχουν πιο χαμηλές αποδοχές.

Σήμερα η εθνική σύνταξη είναι στα 384 ευρώ για 20 έτη προϋπηρεσίας. Η καταβολή της ξεκινάει από τα 15 έτη απασχόλησης (345,6 ευρώ) και αυξάνονται αναλογικά χρόνο με το χρόνο, έως την 20αετία. Αν πράγματι η σύνταξη αυξηθεί κατά 50 ευρώ, θα ανέλθει στα 434 ευρώ για 6.000 ημέρες ασφάλισης, δηλαδή 20 χρόνια εργασιακού βίου. Αυτό σημαίνει ότι εάν προστεθεί και το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης, θα μιλάμε πια για συνταξιοδοτικές αποδοχές που θα υπερβαίνουν τα 550 – 600 ευρώ ως αφετηρία.

Βέβαια, προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει. Το Μαξίμου επεξεργάζεται το σχετικό σενάριο που θα μπορούσε να προκύψει ως προσθήκη στις ήδη εξαγγελθείσες παροχές για το 2020, αν η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας συνεχιστεί με την ίδια ένταση.

Το οικονομικό επιτελείο έχει διαπιστώσει ότι κατά τα προηγούμενα έτη είχε υπάρξει υποεκτίμηση της οικονομίας, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα που είχε απαιτήσει το ΔΝΤ να ληφθούν (περικοπές στις συντάξεις, μειώσεις στο αφορολόγητο). Τελικά, η ίδια η πορεία της οικονομίας της χώρας διέψευσε τους απαισιόδοξους και οδήγησε στο να αναιρεθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, ενώ ήδη κάτι ανάλογο προαλείφεται και για το αφορολόγητο.

Μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν η αισιοδοξία που εκφράζει ο πρωθυπουργός για την ελληνική οικονομία θα αποτυπωθεί και στην πράξη. Σε μια τέτοια περίπτωση, η συγκεκριμένη προεκλογική εξαγγελία αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει πράξη. Διαφορετικά θα μείνει προεκλογική εξαγγελία…