Ο e-ΕΦΚΑ ακόμα δεν μπορεί να υπολογίσει τις εκκρεμείς συντάξεις! Στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής περιμένουν…

O e-ΕΦΚΑ ακόμα προσπαθεί να βρει πόσες και ποιες είναι οι εκκρεμότητες που έχει ως προς την απονομή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών! Η δέσμευση που έδωσε ο ίδιος ο διοικητής του μεγαλύτερου Ασφαλιστικού Ταμείου της χώρας δεν τηρήθηκε, καθώς έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου, όπου θα δίνονταν τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Με το ημερολόγιο να γράφει Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ακόμα περιμένουν…

Φυσικά, δεν έχουν και την παραμικρή ενημέρωση για το πότε και εάν, τελικά, θα δοθούν τα στοιχεία από το Υπερ-Ταμείο Κύριας Ασφάλισης, ως έχει την σχετική υποχρέωση…

Στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τονίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι, δηλαδή, η πρώτη φορά, που εκδόθηκε η σχετική έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να υπάρχει το στοιχείο με τις εκκρεμότητες στην απονομή συντάξεων. Εκφράζουν δε τον προβληματισμό τους για την καθυστέρηση, καθώς επίσης και για το «δημοσιονομικό αποτύπωμα» που έχουν αυτές οι εκκρεμότητες, το οποίο σε αυτή τη φάση, είναι «θολό». «Μπορεί η δαπάνη για την κάλυψη των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης να περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, άρα να μην υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας, όμως το γεγονός ότι δεν υπάρχει με σαφήνεια ένα ξεκάθαρο νούμερο, ασφαλώς και προβληματίζει», τονίζουν αρμόδιες πηγές, που δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους.

Σε κάθε περίπτωση, εμμέσως πλην σαφώς, ο e-ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, μέσω αυτής της καθυστέρησης, επιβεβαιώνουν όλα εκείνα τα δημοσιεύματα που αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος: Στο μεγαλύτερο ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης της χώρας, έχουν συσσωρευτεί πάνω από 200.000 εκκρεμείς αιτήσεις απονομής συντάξεων. Μάλιστα όσο πλησιάζει το τέλος του έτους, η τάση αναμένεται να γίνεται ακόμα πιο αυξητική, με κίνδυνο οι εκκρεμότητες να ανέλθουν στις 300.000, για κύρια και επικουρική σύνταξη!