Πάνω από 250.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ!

Στις 258.618 ανέρχονται οι εκκρεμείς αιτήσεις για χορήγηση κύριας και επικουρικής σύνταξης, αλλά και εφάπαξ παροχών. Τα στοιχεία που αναδείχτηκαν σήμερα στο 34ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) δείχνουν ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος, που είναι ακόμα υπαρκτό.

Του Χάρη Δημητρίου

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές υπάρχουν 80.000 αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή για καταβολή κύριας σύνταξης από τον ΕΦΚΑ. Στον αριθμό αυτό, όμως, πρέπει να προστεθούν και άλλες 25.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Επίσης, 45.500 είναι οι αιτήσεις που βρίσκονται στην αναμονή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και αφορούν περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν. Επιπρόσθετα, βρίσκονται σε εκκρεμότητα 87.504 περιπτώσεις χορήγησης επικουρικής σύνταξης και άλλες 20.614 περιπτώσεις χορήγησης εφάπαξ.

Το πρόβλημα εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερο στο ΓΛΚ εξαιτίας της ξαφνικής διάλυσης της δομής της συγκεκριμένης υπηρεσίας (Γενική Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου)! Όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, από «τον Απρίλιο του 2018 έμειναν μόνο οι 50 από τους 150 εργαζόμενους». Γίνεται λόγος για καθυστερήσεις στον χρόνο έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων στο δημόσιο και τους δήμους, που ξεπερνά τα δύο έτη, αλλά και για «χαοτική κατάσταση». Ειδικότερα, βρίσκονται σε καθυστέρηση 15.000 περιπτώσεις συνταξιοδότησης από το χώρο της εκπαίδευσης, 7.500 από τους Δήμους και τα νοσοκομεία, 8.000 από το χώρο των στρατιωτικών και άλλες 15.000 από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία απλή μεταβίβαση σύνταξης θανάτου, απονέμεται με καθυστέρηση ενός έτους…

Οι συνδικαλιστές επανέλαβαν τους φόβους τους για διάλυση του Κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης εάν γίνουν πράξη οι εξαγγελίες της ΝΔ. Χαρακτήρισαν τον ΕΦΚΑ και το οργανόγραμμά του δημιούργημα «κομπογιανίτικης» πρακτικής και υπογράμμισαν ότι ο συγκεκριμένος φορέας υφίσταται μόνο για να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση έναντι των μνημονίων… Ζήτησαν άμεση αύξηση προσωπικού στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το ρόλο τους και απαίτησαν βελτίωση των συνθηκών εργασίας.