Παρατείνεται η καθυστέρηση για την προσαύξηση σύνταξης λόγω παράλληλης ασφάλισης

Άλλο ένα τρίμηνο, μέχρι τον Ιούνιο, θα πρέπει να περιμένουν οι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, για να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, λόγω παράτασης της καθυστέρησης στην εφαρμογή των διατάξεων περί παράλληλης ασφάλισης. Το «επίμαχο» λογισμικό, πρόκειται να καθυστερήσει και άλλο να ενεργοποιηθεί και έτσι οι προσαυξήσεις στις συντάξεις που εκκρεμούν έως και 6 χρόνια, πρόκειται να παραμείνουν και άλλο, δίχως πρακτική εφαρμογή.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ εκτιμά ότι μέχρι τις 30 Μαΐου θα καταστεί εφικτό να παραδοθεί το εν λόγω λογισμικό. Μάλιστα, θεωρεί ότι ένα τρίμηνο αργότερα, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση όλων αυτών των εκκρεμοτήτων στις ήδη καταβληθείσες συντάξεις! Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο σενάριο που μένει να αποδειχτεί εάν θα επιβεβαιωθεί. Πάντως, από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι θα ξεκινούσε η απονομή αυτών των προσαυξήσεων, μέσω της ενεργοποίησης του σχετικού λογισμικού, που επρόκειτο να παραδοθεί από την ανάδοχο εταιρία. Κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει συμβεί και μάλιστα, η διαδικασία πρόκειται να καθυστερήσει  και άλλο.

Πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η υποβολή μαζικών αγωγών κατά του ΕΦΚΑ, μέσω του ΕΝΔΙΣΥ. Το Δίκτυο έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι είναι περισσότεροι από 80.000 οι συνταξιούχοι που χάνουν εδώ και καιρό τις προσαυξήσεις τους, με τη συνολική δαπάνη (κρυφό χρέος) για τον ΕΦΚΑ, να ανέρχεται στα 828 εκατ. ευρώ! Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη ένα τμήμα από τους μηχανικούς του Δημοσίου που είναι συνταξιούχοι, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία των αγωγών. Η εκπροσώπησή τους γίνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων  Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ).