Πετρόπουλος για λάθος αναδρομικά στους ένστολους: Διορθώνονται οι διαφορές – Πώς θα επιστρέψουν οι δικαιούχοι τα παραπάνω ποσά

Τα σφάλματα υπολογισμού της καταβολής αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια εντοπίστηκαν άμεσα και άμεσα διορθώνονται, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη.

Ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε ότι εγκαίρως οι δικαιούχοι ενημερώνονται αν έλαβαν λιγότερα, ώστε να τους επιστραφούν άμεσα αυτά που προβλέπει ο νόμος. Για τους δικαιούχους που έλαβαν παραπάνω αναδρομικά δεν διαταράσσεται η καθημερινότητά τους, διότι η παρακράτηση είναι τμηματική και δεν υπάρχει άμεση αξίωση για τα παραπάνω ποσά.

«Πάντα συνέβαιναν σφάλματα στον υπολογισμό. Οι δικές μας υπηρεσίες τα εντόπισαν και έσπευσαν να τα διορθώσουν. Γι΄ αυτό υπάρχει διάταξη για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, η οποία δεν είναι τωρινή. Πάντα υπήρχε πρόνοια, γιατί το σύστημα μπορεί να έκανε λάθος υπολογισμό στον δικαιούχο. Αυτά είναι αναμενόμενα σφάλματα. Τα εντοπίσαμε και τα επιλύσαμε αμέσως», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και εξήγησε ότι τα σφάλματα «οφείλονται στην πολυπλοκότητα του τρόπου υπολογισμού των διαφορών που θα έπρεπε να καταβληθούν».

Είναι ενδεικτικό, όπως επισήμανε ο κ. Πετρόπουλος, ότι υπάρχει σύνταξη που καταβάλλεται από το 1961 σε διάδοχο. Καταβάλλονται δηλαδή συντάξεις για περιόδους που δεν υπήρχαν αναλυτικά στοιχεία και συνεπώς δεν ήταν επεξεργασμένα με τρόπο που να είναι ευχερής η απόδοση διαφορών.

«Η επίλυση του προβλήματος έγινε αμέσως. Διορθώνονται οι διαφορές και οι δικαιούχοι γνωρίζουν και οι ίδιοι, με προσωπική ενημέρωση, το ποσό που θα τους επιστραφεί. Η διαδικασία επιστροφής εισφορών είναι αυτή που προβλέπει ο νόμος. Η παρακράτηση είναι τμηματική και δεν υπάρχει άμεση αξίωση επιστροφής των ποσών που δόθηκαν παραπάνω. Συνεπώς γίνεται με τρόπο που να διευκολύνει εκείνον που έλαβε παραπάνω ποσό, για να το επιστρέψει χωρίς να διαταράσσεται η καθημερινότητά του», υπογράμμισε.

Ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης, νωρίτερα, είχε ζητήσει από τον παριστάμενο υφυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή ποιας τάξης είναι οι αποκλίσεις, που οφείλονται τα λάθη και αν θα αναζητηθούν ευθύνες στα σφάλματα που εντοπίστηκαν, αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια. Επισήμανε, ταυτόχρονα, η ότι η ΝΔ ψήφισε τον Νοέμβριο του 2018 τη διάταξη, αν και ήρθε με 4 χρόνια καθυστέρηση στη Βουλή, αφού η καταβολή των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά.

«Η ΝΔ έχει ευθύνες για τα προβλήματα που σωρεύτηκαν και τρέχουμε για την επίλυσή τους, με δύσκολους όρους και σε δύσκολες συνθήκες», απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Μην λέτε ότι το 2014 είχατε δρομολογήσει την επιστροφή, δώσατε ελλιπή επιστροφή και ήρθαμε εμείς να δώσουμε το ποσό που έπρεπε να δώσει η πολιτεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ