Πετρόπουλος: Δεν θα χάνουν τις προνοιακές παροχές όσοι δεν λαμβάνουν σύνταξη λόγω χρεών

Την ανάπτυξη σημείων εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ σε όλα τα ΚΕΠ της περιφέρειας, καθώς και την καταβολή των προνοιακών παροχών σε όσους στερούνται τη σύνταξη λόγω οφειλής, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην Πάτρα, στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί εγκύκλιος, με την οποία θα δύνεται η δυνατότητα σε όσους ασφαλισμένους δεν λαμβάνουν σύνταξη λόγω οφειλών στα Ταμεία, να μην χάνουν τις όποιες προνοιακές παροχές. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ασφαλισμένος που δεν μπορεί να πάρει σύνταξη λόγω οφειλών πάνω από 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ ή το ΕΤΑΑ, θα μπορεί να πάρει το αναπηρικό προνοιακό επίδομα που πιθανόν δικαιούται, ενώ σήμερα δεν το λαμβάνει.

Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στη συμβολή που έχει η σταθεροποίηση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και η ανάπτυξή του, σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο για την κοινωνία και την οικονομία.

Σε σχέση με την πορεία του Ασφαλιστικού, τη νέα ρύθμιση των οφειλών και ειδικά για τη Δυτική Ελλάδα, ο υφυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά:

– «Έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα 777,3 εκατ. ευρώ καθαρή αύξηση  πλεονάσματος στον ΕΦΚΑ, αντί προϋπολογισμένου ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ. Θετική απόκλιση 1,5 δισ. μέσα σε μια χρονιά. Αυτό δείχνει ότι ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της κοινωνικής ασφάλισης έχει θετικά αποτελέσματα ήδη από τον πρώτο χρόνο. Δημιουργούνται οι όροι για να έχουμε έναν αισιόδοξο σχεδιασμό για το μέλλον, σχεδιασμός ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει ήδη από το 2018».

-«Ξεπερνούν τις 500.000 εκείνοι που οφείλουν μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από 125.000 οι αγρότες οι οποίοι οφείλουν μέχρι 3.000 ευρώ. Συνεπώς, έχουμε μια δυνατότητα ροής στην κοινωνική ασφάλιση τέτοιων κεφαλαίων η οποία θα μας επιτρέψει να πάρουμε μέτρα βελτίωσης εκείνων των πλευρών που έχουν θιγεί στο μεταξύ και ταυτόχρονα θα φέρει ξανά τους ασφαλισμένους μέσα στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης με την δυνατότητα πλέον να πάρουν και συντάξεις. Διότι έχουν αποκοπεί εντελώς και έχουν βρεθεί σε πλήρη αδυναμία να πάρουν σύνταξη. Εδώ στην περιφέρεια έχουμε 86.000 οφειλέτες που έχουν αποβληθεί από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

– «Στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος χορηγούνται 260.000 συντάξεις σε 170.000 άτομα (κύριες και επικουρικές). Έχουμε μια καταβολή 129 εκατ. ευρώ κάθε μήνα. Αυτό μεταφράζεται στο 18,2% του ΑΕΠ της περιφέρειας, 1,5 δισ. ετησίως».

Ο υφυπουργός, με αφορμή  την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της Ν.Δ. για δραστική μείωση των εισφορών και την παροχή δικαιώματος επιλογής του πολίτη μεταξύ ιδιωτικής και κοινωνικής ασφάλισης, τόνισε ότι προαναγγέλλεται «η πλήρης κατεδάφιση της κατοχυρωμένης κοινωνικής ασφάλισης που στηρίζει τον άνθρωπο στην δυσκολία του αλλά και την ίδια την οικονομία».

«Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συμβεί αν εφαρμοστεί το μοντέλο που η Ν.Δ. λέει, μείωση των εισφορών, επιλογή του ασφαλιστικού φορέα. Πλήρης κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης. Τι γίνεται με την οικονομία; Τι γίνεται με την κάλυψη των ήδη χορηγούμενων συνταξιοδοτικών παροχών, όταν ήδη η δέσμευση για το 16,2% δημοσιονομικής δαπάνης ως προς το ΑΕΠ θα οδηγήσει και σε μια υποχρέωση προς το μέλλον; Πώς θα καλύπτονται αυτά; Η απάντηση είναι αυτονόητη. Δραστική μείωση μέχρι κατάργηση των ήδη χορηγούμενων συντάξεων», κατέληξε ο κ. Πετρόπουλος.