Πετρόπουλος: Μείωση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και όριο για τις συντάξεις χηρείας

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ καθιερώνει και κατώτατο όριο για τις συντάξεις χηρείας.

Τα παραπάνω επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, σε συνέντευξή του στο σημερινό Βήμα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Τάσο Πετρόπουλο, «η πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων, ακόμη και μετά τις αλλαγές στη βάση υπολογισμού των εισφορών το 2018, θα έχει μικρότερη επιβάρυνση σε σχέση με το 2016. Σε συνδυασμό με τις αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται σε όλους με καθαρό εισόδημα έως 26.000 ευρώ».

Και προσθέτει: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει θέμα στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και αναζητούμε τρόπους για τη μείωση της επιβάρυνσής τους».

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις χηρείας, επισημαίνει ότι θεσπίζεται κατώτατο όριο 384 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν θα πέφτουν οι συντάξεις χηρείας με ασφαλιστικό χρόνο 20 έτη, ενώ ανάλογα όρια θα θεσπιστούν για λιγότερο χρόνο ασφάλισης. Αντίστοιχο ποσό θα δίδεται και στα ανήλικα παιδιά της οικογένειας.

Τέλος, ο κ. Πετρόπουλος τονίζει ότι θα συζητήσει με την τρόικα νέα ρύθμιση οφειλών που θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες αποπληρωμής του οφειλέτη.