Πετρόπουλος: Να αξιοποιηθεί απ’ όλους η ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία

«Με την αύξηση του ΑΕΠ θα έχουμε περιθώρια ενίσχυσης των κοινωνικών μας πολιτικών», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος μιλώντας στην Τρίπολη, στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου.

Ο υφυπουργός παρουσίασε τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, υπογραμμίζοντας:

– «Πετύχαμε μια θετική αντιστροφή. Αντί για ελλείμματα πάνω από 1,1 δισ. ευρώ που υπήρχαν στην κοινωνική ασφάλιση, μέχρι 31/12/2014, και έναντι προϋπολογισμένου ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ, είχαμε πλεόνασμα που ξεπέρασε τα 777 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της απασχόλησης, της εισπραξιμότητας λόγω των χαμηλότερων εισφορών, της αύξησης της συμμετοχής των ελεύθερων επαγγελματιών στην κοινωνική ασφάλιση κατά 23.500 άτομα, καθώς και των εσόδων κατά 3% από τους μη μισθωτούς».

Ο υφυπουργός κάλεσε, επίσης, τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, σε συνδυασμό με την καταβολή χαμηλότερων πλέον εισφορών, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών:

– «Τις πρώτες 3 εβδομάδες είχαμε περίπου 5.000 αιτήσεις από τις οποίες οι 2.500 έχουν γίνει αποδεκτές. Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα από όλους. Και από τον αγροτικό πληθυσμό. Πάνω από 150.000 αγρότες οφείλουν μέχρι 3.000 ευρώ και κατά συνέπεια με 36 δόσεις μπορούν να καλύψουν τώρα αυτή την οφειλή για να μην έχουν κενό ασφαλιστικού χρόνου, να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη», είπε. Συμπληρώνοντας ότι «το 81% των ελεύθερων επαγγελματιών καλείται να πληρώσει εισφορά 157 ευρώ, πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2016. Και οι αγρότες, σε ποσοστό 82,6%, εισφορά 95 ευρώ το μήνα, 8 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά οι μη μισθωτοί, το 2017, είχαν ελάφρυνση από εισφορές πάνω από 500 εκατ. ευρώ».

– «Καλύψαμε ένα τεράστιο κενό πολλών ετών σε μια κοινωνική ασφάλιση που ποτέ δεν είχε τα χαρακτηριστικά που όφειλε να έχει… θα διορθώνουμε όλα όσα πρέπει να διορθώνουμε και να βελτιώνουμε… Υπάρχουν οι δυνατότητες να πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στην κοινωνική ασφάλιση», κατέληξε.