Πετρόπουλος: Ντροπή στους τυμβωρύχους – Πλήρη σύνταξη θα πάρει η οικογένεια του Γ. Μπαλταδώρου

Με μια οργισμένη δήλωση στο Twitter απάντησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος σε όσους διακινούν σενάρια ότι η χήρα και τα δύο παιδιά του αδικοχαμένου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιώργου Μπαλταδώρου, θα πάρουν σύνταξη – ψίχουλα της τάξης των 400 ευρώ.

«Ντροπή στους τυμβωρύχους, δήθεν ευαίσθητους πατριώτες», σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Πετρόπουλος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «για τους πεσόντες στο καθήκον η σύνταξη ορίζεται στο άρθρο. 4 του Ν. 4387/2016 που προβλέπει χορήγηση πλήρους σύνταξης στην οικογένεια του πεσόντος. Χειρότεροι από τους αντιπάλους της χώρας όσοι μιλούν για σύνταξη 400 ευρώ», καταλήγει χαρακτηριστικά η δήλωση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τη δήλωσή του, μάλιστα, ο κ. Πετρόπουλος συνοδεύει με έγγραφο του υπουργείου Εργασίας το οποίο απευθύνεται από τις 21/04/2017 στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο οποίο ξεκαθαρίζεται ότι από το νέο καθεστώς για τις συντάξεις χηρείας εξαιρούνται πρόσωπα που «δικαιούνται σύνταξη λόγω ανικανότητας ή λόγω θανάτου που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης».

Στο εν λόγω έγγραφο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

«ΘΕΜΑ: Απάντηση στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

ΣΧΕΤ: Υπ’ αριθ. πρωτ. Φ. 846/35/32067/Σ. 6311/20-4-2017/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ.

1. Στο με αριθμό 4 άρθρο του ν. 4387/2016 αναφέρονται αποκλειστικά οι περιπτώσεις των υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου και των στρατιωτικών που υπάγονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Με την ρητή διάταξη της παραγράφου 3 του αυτού άρθρου εξαιρούνται του συνόλου των διατάξεων του νόμου 4387/2016 (συνεπώς και εκείνες του άρθρου 12 που αναφέρονται στη σύνταξη λόγω θανάτου) πρόσωπα που «δικαιούνται σύνταξη λόγω ανικανότητας ή λόγω θανάτου που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.δ. 169/2007, σε συνδυασμό και με αυτές του Π.δ. 168/2007. Τα ανωτέρω πρόσωπα εξακολουθούν να υπάγονται στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και οι συντάξεις τους κανονίζονται με βάση τις ισχύουσες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου και καταβάλλονται από το Δημόσιο. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή και για τα πρόσωπα στα οποία μεταβιβάστηκε ή μεταβιβάζεται η σύνταξη των υπαγόμενων σε αυτές προσώπων».

Συνεπώς, δεν απαιτείται νέα νομοθετική διάταξη καθώς ήδη στον νόμο 4387/2016 προβλέπεται η εξαίρεση για τις οικογένειες των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των οποίων ο θάνατος επήλθε εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα αυτής σύμφωνα με τις διατάξεις π.δ. του 169/2007.

2. Για τα λοιπά θέματα που αναφέρονται, ως τα σχετικά στο έγγραφό σας, θα ορίσουμε συνάντηση με την μέριμνα να συμμετάσχουν αρμόδια στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την επίλυση αυτών».

Δείτε το έγγραφο του υπουργείου Εργασίας και σε PDF

SYNTAXH_PESONTWN