Πετρόπουλος: Η εγκύκλιος Χουλιαράκη δεν ακυρώνει τη δυνατότητα να μην μειωθούν οι συντάξεις το 2019

«Δεν σημαίνει η εγκύκλιος Χουλιαράκη απαγόρευση της πρόβλεψης, που έχουμε κάνει, ότι μπορούν να μην έλθουν οι μειώσεις στις συντάξεις», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Πρακτορείο 104,9 fm.

Αναφερόμενος στην εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, που εστάλη στους φορείς του Δημοσίου στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019 και μεταφέρει τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου για μείωση των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ από τον Ιανουάριο του 2019, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι «κάθε χρόνο τέτοιον μήνα, πάντα βγαίνει αυτή η εγκύκλιος, που ορίζει το πλαίσιο με βάση τα ισχύοντα στον νόμο για τον προσδιορισμό των στόχων του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Έχουμε πει ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις η εγκύκλιος Χουλιαράκη προσδιορίζει με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό. Από αυτή τη διαδικασία της εγκυκλίου θα βγουν και τα πλεονάσματα, θα βγουν και τα υπερπλεονάσματα και το έδαφος που έχουμε, για να χτίσουμε ένα διαφορετικό μέλλον, καλύτερο, πιο ευοίωνο και για τους ασφαλισμένους και για την ανάπτυξη».

«Η εγκύκλιος αυτή», συνέχισε ο υφυπουργός, «είναι μία κατεύθυνση για προετοιμασία των σχεδίων προϋπολογισμού -κάθε υπουργείο να βγάλει τα έσοδα, τα έξοδα, τις προβολές όσον αφορά τις δαπάνες- και θα χτιστεί ο προϋπολογισμός, όπως θα παρουσιαστεί τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και εκεί θα δούμε πράγματι πως ό,τι έχουμε πει θα αποτελέσει περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού, με καλύτερους όρους για τις συντάξεις, με καλύτερους όρους για τα κοινωνικά μέτρα υπέρ των αδυνάμων, με καλύτερους όρους για την ανάπτυξη».

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μέσα από τα πλεονάσματα δεν αφορά μόνο τις συντάξεις -θα δούμε σε ποιο επίπεδο θα επενεργήσουμε στο ζήτημα των συντάξεων- έχουμε πει ακόμη και για τα θέματα των συντάξεων χηρείας, ότι θα τα δούμε στο πλαίσιο μιας κατάστασης πιο βελτιωμένης, που μας δίνει η ευχέρεια των αποτελεσμάτων που έχουμε στα οικονομικά και του ΕΦΚΑ», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΕΦΚΑ ο κ. Πετρόπουλος γνωστοποίησε ότι «ήδη για το πρώτο εξάμηνο του 2018 έχουμε πλεόνασμα 582 εκατ. ευρώ και συνεπώς αυτό οδηγεί στο τέλος της χρονιάς σε ένα πλεόνασμα, που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο και αν βάλουμε σε αυτό το προϋπολογισμένο ποσοστό του ΑΚΑΓΕ είναι 1,4 δισ. Αυτό», εξήγησε, «είναι πλεόνασμα πραγματικό γιατί συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό όλη η δαπάνη των συντάξεων που θα είναι σε εκκρεμότητα σαν να τις καταβάλαμε τώρα, δεν είναι αληθές ότι εμφανίζουμε πλεόνασμα γιατί δεν δίνουμε συντάξεις, οι συντάξεις υπολογίζονται σαν να έχουν καταβληθεί ως υποχρέωση, έτσι καταρτίζονται οι προϋπολογισμοί».

Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Πετρόπουλου έρχονται να προστεθούν σε όσα είπε χτες ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6, ο οποίος τόνισε ότι «η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαία», ενώ επανέλαβε και παλιότερη τοποθέτησή του ότι «ένας νόμος, αλλάζει με έναν άλλο νόμο».