Πετρόπουλος: Το ύψος των συντάξεων μετά τον επανυπολογισμό θα το ξέρουμε τον Ιανουάριο

Η αύξηση στις συντάξεις λόγω της αναπροσαρμογής στα καταβαλλόμενα ποσά υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) αφορά αυτή τη στιγμή μόνο τις επικουρικές συντάξεις, διευκρίνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM, για τις αυξήσεις που διαπίστωσαν αυτόν τον μήνα οι συνταξιούχοι στις επικουρικές τους συντάξεις.

«Η αύξηση προέκυψε γιατί πράγματι οι επικουρικές συντάξεις αλλάξανε ως προς τον τρόπο καταβολής τους, ενώ δεν ισχύει για τις κύριες συντάξεις, τις οποίες διατηρήσαμε στο ύψος στο οποίο βρίσκονταν το Δεκέμβρη του 2014», ανέφερε ο υφυπουργός και διευκρίνισε ότι «ο νόμος 4387/2016 -νόμος Κατρούγκαλου- είπε ότι οι συντάξεις, όπως καταβάλλονταν 31 Δεκεμβρίου 2014, θα εξακολουθούν να καταβάλλονται. Ο τρόπος που το ΑΚΑΓΕ παρακρατείται ορίζεται στον νόμο για το ΑΚΑΓΕ και λέει ότι υπολογίζεται πρώτα στην καταβαλλόμενη σύνταξη και εν συνεχεία από το ποσό που θα προκύψει γίνονται οι μειώσεις. Δεν είχαμε εμείς καμία παρέμβαση στις κύριες συντάξεις, όπως καταβάλλονταν εξακολουθούν να καταβάλλονται. Στις επικουρικές έχουμε αλλαγή του ΑΚΑΓΕ, διότι αλλάξαμε τις επικουρικές συντάξεις».

«Η κουβέντα που γίνεται για 600 εκατ. επιστροφή σε ΑΚΑΓΕ για τις κύριες συντάξεις δεν ευσταθεί και δεν ευσταθεί διότι οι κύριες συντάξεις εξακολουθούν να καταβάλλονται όπως καταβάλλονταν. Μετά τον επανυπολογισμό θα δούμε το πώς θα διαμορφωθούν. Διατηρήθηκαν στο ύψος που ήταν, δεν τις πειράξαμε», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά στον απορρέοντα από την προσωπική διαφορά επικείμενο επανυπολογισμό στις κύριες συντάξεις, ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι «σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουμε αύξηση των συντάξεων, σε άλλες θα έχουμε μείωση. Το ακριβές ποσό, στο οποίο θα καταλήξει η σύνταξη κάθε ασφαλισμένου, κάθε συνταξιούχου θα το έχουμε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αυτό θα το ξέρουμε τον Γενάρη του 2019, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ό,τι λέει κανείς σήμερα, το λέει κατά προσέγγιση και κατά μία αντίληψη, που δεν επιβεβαιώνεται κατ’ ανάγκη, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές αλλαγές στο σύστημα, δεν είναι εύκολο να τις δει κανείς». Πρόσθεσε, δε, πως ότι όταν επανυπολογιστούν και οι κύριες συντάξεις θα επαναπροσδιοριστεί και η παρακράτηση του ΑΚΑΓΕ σε αυτές.