ΠΟΕΔΗΝ: 3 χρόνια και ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι συντάξεις 3.500 υγειονομικών και 850 γιατρών!

Φωτό αρχείου -πηγή: asfalistiko.gr

Την καθυστέρηση που παρατηρείται στην απονομή συντάξεων καυτηριάζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας ότι «ο Ενιαίος τρόπος απονομής συντάξεων από διαφορετικά ταμεία κύριας ασφάλισης εφαρμόζεται μόνο για την καθυστέρηση και μείωση των συντάξεων. Επί 2,5 χρόνια δεν εκδίδονται οι συντάξεις χιλιάδων υγειονομικών και γιατρών. Οι πολυδαίδαλες διαδικασίες συνεχίζουν να υφίστανται».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «με στοιχεία του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, πάνω από 3.500 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ που συνταξιοδοτήθηκαν δεν εκδίδονται οι οριστικές συντάξεις και ζουν με το ποσό της προκαταβολής, από 12 Μαΐου 2016 που δημοσιεύτηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Η εκκαθάριση συνεχίζεται με ρυθμούς …χελώνας. Εκτός αυτών είναι και 850 γιατροί που δεν εξετάζονται τα αιτήματα απονομής των συντάξεων λόγω μη αποσαφήνισης της διαδικασίας (διαθέτουν δύο ταμεία κύριας ασφάλισης)».

«Η προκαταβολή που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι για δύο και πλέον έτη», υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ, «είναι το μισό του βασικού μισθού που ελάμβαναν ως εργαζόμενοι τον Οκτώβριο 2011. Δηλαδή, ζουν με 500 ευρώ το μήνα. Επειδή δεν εκκαθαρίζεται η κύρια σύνταξή τους, δεν εκδίδονται ούτε οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ βοήθημα».

Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί ότι «η κυβέρνηση σκοπίμως αφήνει να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση για να μην εκκαθαρίζονται οι κύριες συντάξεις και εξ’ αυτού ούτε οι επικουρικές και τα εφ’ άπαξ βοηθήματα. Πανηγυρίζει για πλεονασματικό ΕΦΚΑ την ώρα που χιλιάδες συνταξιούχοι λαμβάνουν ψίχουλα, 500 ευρώ το μήνα. Ματωμένα υπερπλεονάσματα!».

«Παρ’ ότι οι ασφαλιστικοί φορείς ενοποιήθηκαν, οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ και στην Πρόνοια δεν εντάχθηκαν στα ΒΑΕ. Έτσι Νοσηλευτές και άλλα επαγγέλματα υγείας που προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ εν αντιθέσει με όσους προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου. Κληρονομήσαμε τις δυσμενείς υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ και όχι την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Είναι αδύνατον οι νοσηλευτές να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών», καταλήγει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «η ΠΟΕΔΗΝ προκηρύσσει 4ωρη Παναττική Στάση Εργασίας την Τετάρτη 3/10/2018 και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα πλαίσια της κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ».