Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη σύνταξη του ΟΓΑ (νυν ΟΠΕΚΑ)!

Η δαμόκλειος σπάθη των τεκμηρίων απειλεί τη σύνταξη χιλιάδων ανασφάλιστων υπερηλίκων, οι οποίοι κλείνοντας τα 67 έτη, χωρίς να έχουν τα αναγκαία ένσημα για σύνταξη, ζητούν να λάβουν το επίδομα των 360 ευρώ που χορηγεί ο ΟΓΑ (νυν ΟΠΕΚΑ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, με το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης όποιος τυγχάνει να μένει σε ιδιόκτητο ή νοικιασμένο σπίτι επιφανείας έως 100 τ.μ. θεωρείται ότι έχει «εισόδημα» και αυτομάτως κόβεται από την ενίσχυση, εφόσον το τεκμαρτό του εισόδημα υπερβαίνει τις 4.320 ευρώ.

Όσοι υπέβαλαν και υποβάλλουν αιτήσεις με ηλικία άνω των 67 ετών για να πάρουν το επίδομα που φτάνει τα 360 ευρώ, διαπιστώνουν ότι, αν και άποροι, θεωρούνται… εισοδηματίες, επειδή τυγχάνει να διαθέτουν ένα παλιό σπίτι που η εφορία το «τιμολογεί» ως τεκμαρτό εισόδημα ύψους 4.000 ή 5.000 ευρώ το χρόνο.

Μάλιστα, όσοι έχουν αποκτήσει ένα μικρό διαμέρισμα των 25 ή 40 τετραγωνικών μέτρων αλλά έμειναν άνεργοι και δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν τα 4.500 ένσημα για να πάρουν σύνταξη, μένουν έξω από την ενίσχυση των 360 ευρώ, εφόσον το τεκμήριο του διαμερίσματος ή και άλλων ακινήτων υπερβαίνει τις 4.320 ευρώ.

Η μόνη διέξοδος είναι να πάρουν 200 ευρώ από το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) αντί των 360 ευρώ από τον ΟΠΕΚΑ.

Θυμίζουμε ότι το επίδομα χορηγείται σε ανασφάλιστους που συμπληρώνουν τα 67 και δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα για να πάρουν κανονική σύνταξη γήρατος από ασφαλιστικό Ταμείο.

Βασικό κριτήριο είναι το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα να μην ξεπερνά τα 4.320 ευρώ, να μην έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 90.000 ευρώ και να μην έχουν μέσα μεταφοράς (ΙΧ, κ.λπ.) με τεκμήριο άνω των 6.000 ευρώ.