Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα

Πιο δύσκολη φαίνεται ότι θα γίνει η χορήγηση επιδόματος για οικογένειες με ένα παιδί, σύμφωνα με όσα αναμένεται να θεσμοθετηθούν στο νομοσχέδιο με τα αντίμετρα που κατατίθεται, ίσως και σήμερα, στη Βουλή.

Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια θα διαφέρουν από τα ισχύοντα. Ειδικότερα, για ένα παιδί το σημερινό ετήσιο εισοδηματικό κριτήριο των 9.000 ευρώ θα υποχωρήσει στις 6.000 ευρώ. Δεν θα συμβεί εν τούτοις το ίδιο για οικογένειες με δύο και περισσότερα παιδιά, καθώς το όριο εισοδήματος για αυτή την περίπτωση θα φτάνει στα 12.000 ευρώ από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα και για τρία παιδιά το όριο εισοδήματος βάσει του οποίου προσδιορίζεται η χορήγηση του επιδόματος θα αυξηθεί στα 18.000 ευρώ από 11.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Οι αλλαγές εντάσσονται στο πλαίσιο του εξορθολογισμού χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων και ουσιαστικά αποτελούν μέρος των αλλαγών που έχουν ζητηθεί ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο και τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί ότι θα νομοθετήσει σταδιακά έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που κάνουν στο Υπουργείο Εργασίας, για το πρώτο παιδί το επίδομα θα είναι 60 ευρώ το μήνα (αύξηση 50%). Για το δεύτερο παιδί θα φτάνει στα 100 ευρώ το μήνα και για το τρίτο παιδί στα 75 ευρώ το μήνα (900 ευρώ τον χρόνο).