Ποιο μοντέλο εισφορών θα εφαρμοστεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Επανέρχονται οι κλάσεις

«Νέο τοπίο» στις ασφαλιστικές εισφορές τους θα διαπιστώσουν από το νέο έτος οι 1,4 εκατ αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Αιτία, οι αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας στη βάση υπολογισμού των εισφορών, μιας και ο ισχύων από το νόμο Κατρούγκαλου τρόπος κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματικός.

Του Χάρη Δημητρίου

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης για την καταβολή των εισφορών με βάση το ετήσιο εισοδήμα των μη μισθωτών ασφαλισμένων, όπως έγινε από το 2017 και μετά, εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου. Η διάταξη που όριζε ότι οι εισφορές για τους μη μισθωτούς είναι ίσες με το 20% του ετήσιου εισοδήματός τους, κρίθηκε αντισυνταγματική και πρέπει να αλλάξει.

Ήδη αρμόδια επιτροπή που συστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας, επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο θα επανέλθουν οι ασφαλιστικές κλάσεις, δηλαδή το μοντέλο που ίσχυε πριν από την εφαρμογή του ισχύοντος ασφαλιστικού νόμου. Η επιλογή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών είναι κομβικής σημασίας, αφού θα καθορίσει εν πολλοίς και το έσοδο που θα μπορεί να εισπραχθεί από τον ΕΦΚΑ.

Έως τώρα, η εισπραξιμότητα του μοντέλου των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το εισόδημα, κινήθηκε πέριξ του 60% – 65%, ποσοστό πολύ κοντά στο όριο του 70% που είχε τεθεί. Όταν ίσχυε ο τεκμαρτός υπολογισμός των εισφορών με βάση την κλίμακα που υπήρχε, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, πολύ δύσκολα η εισπραξιμότητα ξεπερνούσε το 50%… Τυχόν επιστροφή σε μια τέτοια διαδικασία, ασφαλώς και θα περιορίσει σημαντικά τα έσοδα του ΕΦΚΑ, σε μια κρίσιμη περίοδο που ο Φορέας δέχεται πιέσεις που τον οδηγούν σε ελλείμματα (συντάξεις χηρείας, αναδρομικά).

Το μυστικό στην επίλυση αυτού του δύσκολου γρίφου, ίσως τελικά να είναι η επιλογή πολλών επιμέρους ασφαλιστικών κλάσεων, ανά περίπτωση, που θα δίνει την ευκαιρία στους μη μισθωτούς να καταβάλλουν χωρίς δεύτερη σκέψη, τις εισφορές που τους αναλογούν. Στόχος είναι από τις κλάσεις αυτές να διατηρηθεί η βάση των 187 ευρώ, ως χαμηλότερη εισφορά.