Πολιτική αντιπαράθεση για το Ασφαλιστικό – Στα «κάγκελα» κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ!

Λίγες ώρες πριν δημοσιευθεί το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση. Από τη μία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντάται με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και ουσιαστικά επικροτεί τις επιλογές του για τις αλλαγές που ετοιμάζει. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για εξαπάτηση των συνταξιούχων και των ελεύθερων επαγγελματιών από τον Μητσοτάκη και για επιστροφή σε ένα σύστημα «άδικο και επιβαρυντικό».

Του Χάρη Δημητρίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει επίσημα για «ουσιαστική κατάργηση της 13ης σύνταξης», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «αποσιωπά ότι φέτος για τις συντάξεις θα δοθούν λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι πέρυσι». Ταυτόχρονα, συμπληρώνει ότι με το νέο Ασφαλιστικό το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει «μεγάλη αύξηση ασφαλιστικών εισφορών». Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ασκώντας κριτική στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, δηλώνει ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας συνιστά «επιστροφή σε ένα σύστημα άδικο και επιβαρυντικό για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Απαντώντας το υπουργείο Εργασίας, μετά και την χθεσινή συνάντηση του Γιάννη Βρούτση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, επιμένει ότι η 13η σύνταξη, έτσι όπως χορηγήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ πέρσι τον Μάιο, ήταν απλώς μια προεκλογική παροχή. Η περικοπή της θα συνδυαστεί με τη δημιουργία ενός καινούργιου μηχανισμού στήριξης των συντάξεων, που θα αναλάβει να επιφέρει αυξήσεις στα εισοδήματα των συνταξιούχων, χρόνο με το χρόνο.

Για το σκέλος των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Βρούτσης επιμένει να σημειώνει ότι αθροιστικά με τις φοροελαφρύνσεις που έχουν προκύψει από το υπουργείο Οικονομικών, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τη συντριπτική πλειονότητα από το 1,4 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους.

Όλα αυτά την ώρα που το νέο Ασφαλιστικό, είναι πιθανό να δοθεί προς διαβούλευση εντός της ημέρας ή αύριο το αργότερο.