Πονοκέφαλος τα έσοδα του ΕΦΚΑ

Σε χαμηλή τροχιά συνεχίζουν να κινούνται τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς τον Απρίλιο κυμάνθηκαν στα επίπεδα των 130 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι το χαμηλότερο από την αρχή του έτους.

Τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας δείχνουν μάλιστα εισπραξιμότητα μόλις 38%, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι είναι προσωρινά και ότι δεν αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα, καθώς είχε δοθεί παράταση εμπρόθεσμης καταβολής των εισφορών μηνός Απριλίου, έως τις 12 Μαΐου.

Πάντως, η εισπραξιμότητα κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους κινήθηκε πέριξ του 60%, ποσοστό που δεν κρίνεται ικανοποιητικό, καθόσον μεταφράζεται σε έσοδα 617 εκατ. ευρώ έναντι βεβαιωμένων οφειλών 995 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο.

Ο πονοκέφαλος για τη Διοίκηση του Οργανισμού αλλά και για την πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας είναι μεγαλύτερος αν ληφθεί υπόψη ότι ακόμα στα ειδοποιητήρια δεν έχει ενσωματωθεί για περίπου 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους το ποσοστό της εισφοράς υπέρ εφάπαξ (4%) και υπέρ επικουρικής σύνταξης (7%). Ο φόβος είναι ότι επειδή η συγκεκριμένη εισφορά θα επιβληθεί αναδρομικά από την αρχή του 2017, πιθανώς να προκαλέσει νέα μείωση της εισπραξιμότητας.