ΠΟΠΟΚΠ για ΜΑΤ στην είσοδο του ΕΦΚΑ: Μπακαλέξης ή ΜΑΤαλέξης;

Φωτό αρχείου

Με καυστικό χιούμορ απάντησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) στην ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τα ΜΑΤ στην είσοδο του οργανισμού.

Θυμίζουμε ότι στις 11 Μαΐου συνδικαλιστές της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ και της ΠΟΠΟΚΠ βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια διμοιρία ΜΑΤ στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο κτίριο και να ζητήσουν ακρόαση την ώρα της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

«ΜΑΤαλέξη» αποκαλεί η ΠΟΠΟΚΠ τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Θανάση Μπακαλέξη και απαντώντας στην ανακοίνωση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι αν πιστέψει κανείς την ανακοίνωση, «ούτε λίγο ούτε πολύ οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν από τις 2.30 μ.μ. παρατεταγμένες στην είσοδο, ήταν περαστικές από εκεί και αποφάσισαν τον αποκλεισμό του κτιρίου με δική τους πρωτοβουλία! Λίγο παρακάτω όμως υπονοείται πως μπορεί να κλήθηκαν κι από εμάς και τις “σκοτεινές δυνάμεις” που μας καθοδηγούν, με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων κατά της Διοίκησης. Κάλλιστα δε, σύμφωνα με το συνωμοτικό πνεύμα του συντάκτη, η παρουσία τους θα μπορούσε να ερμηνευτεί και σαν απόπειρα μίνι πραξικοπήματος συνδικαλιστών και αστυνομικών, με σκοπό την “κατάλυση της εννόμου τάξεως” και τη σύλληψη του “αγωνιστή”, “δημοκράτη” Διοικητή. Ή μήπως τελικά δεν υπήρχαν καθόλου ΜΑΤ κι επρόκειτο για οφθαλμαπάτη;»

Η ΠΟΠΟΚΠ αναφέρει ότι η επιχειρηματολογία της Διοίκησης «προσβάλλει βάναυσα τόσο την κοινή λογική όσο και την ίδια την πραγματικότητα. Επιχειρηματολογία βέβαια που εκτός των άλλων αντιφάσκει στο εξής: παραδέχονται ότι, “η Διοίκηση, σε χρόνο πρωτόγνωρο γι’ αυτούς, ετοίμασε εμπεριστατωμένη έγγραφη απάντηση, αναμένοντάς τους, στην επίμαχη συνεδρίαση της 11/5/2017, να την παραλάβουν στα πλαίσια πάντα της έντιμης και καλόπιστης συνεργασίας, που γνωστοποίησε και αποδεικνύει ότι επιζητεί μαζί τους”. Έντιμη και καλόπιστη συνεργασία από τη μια, ΜΑΤ από την άλλη. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του»

Η Ομοσπονδία, επίσης, επανέρχεται για μία ακόμη φορά στα σοβαρά προβλήματα του ΕΦΚΑ:

  • Ανυπαρξία Οργανογράμματος πέντε μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ.

  • «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» υφυπουργού και διοικητή μέσω ειδικού διοικητικού καθεστώτος το οποίο φρόντισαν να θεσμοθετήσουν για τα ζητήματα του προσωπικού, παρακάμπτοντας τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα. Θεσμοθέτησαν και νομιμοποίησαν δηλαδή τις πελατειακές λογικές και πρακτικές που υποτίθεται θα καταπολεμούσαν.

  • Αντιδημοκρατική και απαξιωτική τους στάση απέναντι στο θεσμό των Υπηρεσιακών και των Πειθαρχικών Συμβουλίων. Ο «πρωτόγνωρος χρόνος» που αναφέρεται παραπάνω αφορά στο γεγονός ότι, μετά τις επανειλημμένες δικές μας παρεμβάσεις και πιέσεις τους τελευταίους έντεκα μήνες, αποφάσισαν μέσω σχετικής διαδικασίας ο ΕΦΚΑ να αποκτήσει το αυτονόητο, δηλαδή Υ.Σ. Στην καλύτερη των περιπτώσεων βέβαια θα συγκροτηθούν δέκα μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του! Αφού έχουν «διεκπεραιώσει» κάθε «εκκρεμότητα» δίχως να δώσουν λογαριασμό σε κανένα.

Επανερχόμενοι στο ατόπημα της περασμένης Πέμπτης, η ΠΟΠΟΚΠ επισημαίνει ότι «ο τρόπος με τον οποίο εν μέσω πανικού επιχειρούν να το διαχειριστούν τους οδηγεί σ’ ένα δεύτερο ακόμη πιο χυδαίο. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ μετατρέπεται σε λασπολόγο και κοινό συκοφάντη, αναφερόμενη στην ανακοίνωσή μας και “στους συντάκτες του κειμένου και αυτούς που την υπαγόρευσαν”. Αν τους απομένει ελάχιστη αξιοπρέπεια κι έχουν επίγνωση του θεσμού και της θέσης που υπηρετούν, οφείλουν άμεσα να αναφέρουν με ονοματεπώνυμο τους “υποβολείς” και τους “καθοδηγητές μας” αλλά και “τις προθέσεις και τους στόχους” εμάς των “πρωταγωνιστών”. Αν τους έχει απομείνει ίχνος ευθιξίας, συνέπειας και αυτοεκτίμησης».

Η ΠΟΠΟΚΠ θα συμμετάσχει στην Γενική Απεργία της Τετάρτης και έχει ανακοινώσει προσυγκέντρωση για τις 10:30 το πρωί της ίδιας ημέρας στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας.