ΠΟΠΟΚΠ: Παραδίδουν την επικουρική σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα – Αποκαλύψεις από τους εργαζόμενους στα Ταμεία

Φωτό αρχείου

Να παραδοθεί η επικουρική σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα και να αποδεσμευτεί οριστικά το κράτος από την τυπική υποχρέωση χορήγησής της. Αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως την εξέλαβε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), μετά από δύο συναντήσεις που πραγματοποίησε το προεδρείο της, με τον υφυπουργό Εργασίας, Νότη Μηταράκη.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου και χθες 10 Σεπτεμβρίου, μεσούντων των συνεδριάσεων που διεξάγονται από την επιτροπή που έχει οριστεί για την επικουρική ασφάλιση.

Οι συνδικαλιστές της ΠΟΠΟΚΠ υποστηρίζουν ότι «πρόθεση του υπουργείου είναι στο καινούργιο σύστημα (από 1/1/2021) να ενταχθούν υποχρεωτικά όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες (ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ). Η κυβέρνηση προσδοκά ότι οι νέοι άνθρωποι θα επιλέξουν μαζικά την ιδιωτική ασφάλιση, αφού η ‘δαιμονοποιημένη’ και ‘κακοποιημένη’ –διαχρονικά από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις– έννοια της σύνταξης και της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης μοιάζει γι’ αυτούς με όνειρο θερινής νύχτας».

Όσο για τους εν ενεργεία ασφαλισμένους και συνταξιούχους; Η ΠΟΠΟΚΠ σημειώνει ότι «οι συντάξεις τους θα εξαρτώνται και θα διαμορφώνονται με βάση τις συνεχώς φθίνουσες ασφαλιστικές εισφορές των ‘παλαιών’ και την ελεημοσύνη της εκάστοτε κυβέρνησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού».

Οι συνδικαλιστές των Ασφαλιστικών Ταμείων θεωρούν δεδομένο ότι οι εισφορές θα «παραδοθούν» στους ιδιώτες. Το ίδιο θα συμβεί και με τα αποθεματικά της επικουρικής ασφάλισης ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ. Δηλώνουν, μάλιστα, σε επίσημη ανακοίνωση ότι τους προκάλεσε ιδιαίτερη «έκπληξη και ανησυχία η άποψη του κ. Μηταράκη ότι, αν το ΕΤΕΑΠ δεν μεταλλαχθεί σ’ αυτό που ανωτέρω περιγράψαμε, θα είναι προτιμότερο να ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ! Κατά δήλωσή του, επίσης, και με αφορμή το ζήτημα της κάλυψης των απωλειών από τις ασφαλιστικές εισφορές στην επικούρηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος από τα περίπου 8,8 δισ. του ‘μεγάλου ΑΚΑΓΕ’, ο οποίος παρεμπιπτόντως αφορά στην κύρια σύνταξη»!

Η ΠΟΠΟΚΠ αποκάλυψε επίσης ότι ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στην ανταποδοτική σύνταξη του ΕΦΚΑ, «αφήνοντας να εννοηθεί ότι, είναι υπέρ ενός αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος!!! Ιδιαίτερα ανησυχητική επίσης είναι η άποψη που εξέφρασε σχετικά με τα ταμεία πρόνοιας (εφάπαξ), υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης! (μήπως συνδέεται κι αυτό με τη μείωση των εισφορών;). Για το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών επιβεβαίωσε την κυβερνητική απόφαση για μείωση των εισφορών και στην κύρια σύνταξη».

Αντίθετα ο κ. Μηταράκης δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα που να σχετίζεται με τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, ο υφυπουργός Εργασίας «κατέθεσε στο τραπέζι μια ακόμη ‘έκθεση ιδεών’. Ανέπτυξε τις απόψεις του σχετικά με το πώς επιθυμεί ή εύχεται να διαμορφωθεί το μέλλον, χωρίς την παραμικρή σύνδεση τόσο με τη συνολική τραγική πραγματικότητα του ΕΦΚΑ όσο και με συγκεκριμένες αντικειμενικές δυσκολίες και περιορισμούς που θέτουν η ενοποίηση και οι δεκαετίες εγκατάλειψης των φορέων, οι οποίες προσδιορίζουν και περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την όποια ομαλή μετάβαση. Κατά την δική μας εκτίμηση, ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα από την πλευρά της κυβέρνησης, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα ίδια ακριβώς προβλήματα και αδιέξοδα, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον»…