Πούτιν: Αναγκαία η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για πρώτη φορά διατύπωσε την άποψή του για τη συζητούμενη από τη ρωσική κυβέρνηση συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει  σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, λέγοντας ότι δεν του αρέσει καμία από τις προτεινόμενες προτάσεις.

«Δεν μου αρέσει καμία πρόταση που σχετίζεται με την αύξηση των ορίων ηλικίας. Και σας διαβεβαιώνω ότι και στην κυβέρνηση υπάρχουν λίγοι -εάν γενικά υπάρχουν κάποιοι- στους οποίους αρέσει αυτό» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος σε εθελοντές που είχαν συγκεντρωθεί σε στάδιο στην πόλη Καλίνινγκραντ.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι τελική απόφαση στο ζήτημα αυτό δεν έχει ακόμη ληφθεί, ενώ παραδέχθηκε ότι  το ζήτημα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την πλειονότητα των Ρώσων πολιτών και υποσχέθηκε να ακούσει «όλες τις απόψεις που διατυπώνονται, εκτός από εκείνους που προσπαθούν να κάνουν δημόσιες σχέσεις όταν αναφέρονται σ’ αυτό το ζήτημα».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι τα αποθέματα σταθερότητας για το συνταξιοδοτικό σύστημα επαρκούν για κάποια χρονική περίοδο ακόμη, αλλά τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να σκεφτούμε και το μέλλον», γιατί -όπως είπε χαρακτηριστικά- χωρίς μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό, το συνταξιοδοτικό σύστημα σε τελική ανάλυση θα καταρρεύσει.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα συνταξιοδοτικά όρια για τους Ρώσους έχουν μείνει στα επίπεδα που ίσχυαν επί Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

Επίσης πρόσφατη έρευνα  του μη κυβερνητικού οργανισμού κοινωνιολογικών ερευνών Levada Center, τα αποτελέσματα της οποίας είχε δημοσιεύσει ο ρωσικός ιστότοπος Interfax, έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία (90%) των Ρώσων έχει αρνητική στάση απέναντι στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης θεωρώντας ότι τα σημερινά όρια για τους άντρες και τις γυναίκες είναι τα βέλτιστα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ