Προκαταβολή σύνταξης: Ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων έως τις 10 Μαρτίου

Έτοιμη αναμένεται να είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση προκαταβολής σύνταξης, έως τις 10 Μαρτίου.

Η δημιουργία της σχετικής πλατφόρμας και η ομαλή λειτουργία του, αποτελούν «στοίχημα» της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, που θέλει να τηρηθούν, αυτή τη φορά, τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης της κατάστασης. Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι είναι περίπου 124.000. Όσοι επιλέξουν τη λύση της προκαταβολής σύνταξης, θα λάβουν και αναδρομικά που ισούνται με τους μήνες που βρίσκεται σε αναμονή η αίτηση για τη σύνταξή τους.

Η παροχή είναι ακατάσχετη, συμψηφίζεται (σε δεύτερο χρόνο) με τα ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την προσωρινή και οριστική απόφαση συνταξιοδότησης. Εάν υπάρχουν οφειλές του δικαιούχου δεν θα παρακρατηθούν από την προκαταβολή, αλλά από την προσωρινή ή την οριστική σύνταξη.

Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης συνταξιοδότησης, τα ποσά που έχουν καταβληθεί ως προκαταβολή, θα πρέπει να επιστραφούν.

Το ζητούμενο πάντως που μένει να απαντηθεί από το υπουργείο Εργασίας, είναι πώς θα περιοριστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ήδη αρμόδια στελέχη, επεξεργάζονται σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα απλοποιηθεί η διαδικασία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αυξηθούν οι απονομές συντάξεων. Με δεδομένο ότι για το 2020, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι κάθε μήνα θα υποβάλλονται 12.000 – 14.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απονέμονται πάνω από 30.000 αιτήσεις, για να υπάρξει ορατή μείωση στις εκκρεμότητες.