Προκαταβολή σύνταξης: Οι ωφελούμενοι φτάνουν έως 134.000 – Καμία περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία απονομής

Στους 134.000 υπολογίζει ο e-ΕΦΚΑ τους ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει αίτηση για απονομή κύριας σύνταξης που εκκρεμεί και δεν λαμβάνουν ούτε το βοήθημα της προσωρινής. Όλοι αυτοί οι «εν δυνάμει» δικαιούχοι σύνταξης μπορούν να είναι οι ωφελούμενοι του μέτρου της προκαταβολής σύνταξης, που μόλις χθες Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου εγκρίθηκε από το ΔΣ του e-ΕΦΚΑ. Η υπερψήφιση της συγκεκριμένης διαδικασίας, έγινε με ευρύτατη πλειοψηφίας, καθώς μόνο ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μειοψήφησε με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ημίμετρο που δεν λύνει το σοβαρό πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων.

Η έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ, «ανοίγει τον δρόμο» για την υποβολή αιτήσεων στην σχετική πλατφόρμα, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, στις 10 Μαρτίου. 

Από τα στοιχεία που παρατέθηκαν στη συνεδρίαση έγιναν γνωστά τα εξής:

*  Αυτή τη στιγμή, λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη μόλις 33.000 εν δυνάμει συνταξιούχοι, σε ένα σύνολο 157.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων. Οπότε θα μπορούν πλέον να λάβουν έστω και το ποσό της “εθνικής σύνταξης” με αναδρομικότητα, έως 134.000 σημερινοί ασφαλισμένοι που περιμένουν να τους απονεμηθεί η σύνταξη και έως τώρα  δεν ελάμβαναν κανένα ποσό προσωρινής σύνταξης. 

* Το μέτρο θα έχει προσωρινότητα κατά κάποιο τρόπο. Με την πλήρη ανάπτυξη του αυτοματοποιημένου συστήματος έκδοσης των συντάξεων ΑΤΛΑΣ, που προβλέπεται να έχει γίνει μέχρι τις αρχές του 2022, η οριστική συνταξιοδοτική απόφαση θα βγαίνει άμεσα και ο λογαριασμός του συνταξιούχου θα πιστώνεται τον επόμενο μήνα, από το μήνα υποβολής της αίτησης. 

3. Οι υπάλληλοι των τμημάτων απονομών των συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, δεν πρόκειται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση να επιβαρυνθούν περαιτέρω με πρόσθετη εργασία. Αιτία το γεγονός ότι η όλη χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης (360 ή 384 ευρώ), θα βγαίνει μέσω πλατφόρμας, χωρίς να υπάρχει μεσολάβηση από μεριάς τους.