Προκαταβολή σύνταξης: Στόχος η έναρξη πληρωμών έως τη Μεγάλη Τετάρτη

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει θέσει ως στόχο να έχει πραγματοποιηθεί ώς τη Μεγάλη Τετάρτη η πρώτη πληρωμή των δικαιούχων της προκαταβολής σύνταξης.

Η πληρωμή θα περιλαμβάνει την καταβολή τόσο της μηνιαίας ενίσχυσης (360 ή 384 ευρώ ανά περίπτωση), όσο και των αναδρομικών που προκύπτουν, ανάλογα με τους μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης κάθε δικαιούχου.

Συνολικά, με βάση τα αρχικά στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Εργασίας, προκύπτει ότι ανέρχονται σε περισσότερους από 36.000 οι δικαιούχοι που θα «πάνε ταμείο» εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ταυτόχρονα, η σχετική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή, ώστε να συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για όσους είτε υπέβαλλαν πιο πρόσφατα την αίτηση συνταξιοδότησής τους, είτε έκαναν «δεύτερες σκέψεις» και επέλεξαν αυτή την οδό. Το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι η διαδικασία προκαταβολής σύνταξης, δεν θα εμποδίσει στο παραμικρό την έκδοση της οριστικής απόφασης.

Βέβαια, κάτι τέτοιο μένει να κριθεί στην πράξη, καθώς έτσι κι αλλιώς υπάρχουν εργαζόμενοι στον e-ΕΦΚΑ που έχουν επιφορτιστεί με τον επανέλεγχο των αιτήσεων, δηλαδή, με το «τσεκάρισμα» των χιλιάδων δικαιούχων που έχουν προκύψει. Σε ένα Φορέα υποστελεχωμένο, η αξιοποίηση μέρους του ανθρώπινου δυναμικού για μια ολοκαίνουργια διαδικασία, όπως είναι η προκαταβολή σύνταξης, ενδέχεται να επιφέρει καθυστερήσεις και εμπόδια στο σύνολο της προσπάθειας που πραγματοποιείται.