Προϋπολογισμός 2020: Χωρίς λύση ο γρίφος των αναδρομικών για τις συντάξεις

Χωρίς απάντηση μένει το βασικό ερώτημα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020: Τι θα κάνει η κυβέρνηση με τα αναδρομικά στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις; Η αναφορά στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα, είναι γενική και μάλλον ασαφής. Ουσιαστικά δεν προβλέπεται η χρήση κάποιων συγκεκριμένων κονδυλίων για το θέμα, παρά μόνο ότι θα καλυφθούν οι όποιες ανάγκες προκύψουν από τον ειδικό προϋπολογισμό που υπάρχει για το υπουργείο Εργασίας.

Του Χάρη Δημητρίου

Βέβαια, το γεγονός ότι προβλέπεται πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ ίσως «φωτογραφίζει» από πού θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, όταν έρθει η στιγμή για να επιστραφούν τα αναδρομικά στα εκατομμύρια των συνταξιούχων.

Το ισοζύγιο στην Κοινωνική Ασφάλιση προβλέπεται θετικό για την επόμενη χρονιά κατά 1,02 δισ. ευρώ, ποσό που είναι καλύτερο κατά 202 εκατ. ευρώ σε σχέση με την εκτίμηση για το τρέχον έτος. Όμως, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνει πράξη το ιδιαίτερα αισιόδοξο σενάριο που θέλει αύξηση εσόδων προς τον ΕΦΚΑ κατά 593 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα έτος! Βέβαια, από το ποσό αυτό, τα 325 εκατ. ευρώ θα τα προσφέρει το Δημόσιο, λόγω της προγραμματισμένης αύξησης της καταβαλλόμενης εισφοράς, που το 2020, πηγαίνει στο 13,33%, όπως είναι, δηλαδή, και για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες «εργοδοτών». Τα υπόλοιπα 268 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και από το ρυθμό αύξησης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, η Πολιτεία μειώνει την χρηματοδότησή της προς το Ασφαλιστικό Σύστημα κατά 475 εκατ. ευρώ. Μόνο για τις συντάξεις η μείωση είναι 192 εκατ. ευρώ, επειδή εκτιμάται ότι η απονομή τους θα είναι στο εξής ταχύτερη, άρα θα είναι λιγότερα τα αναδρομικά ποσά που θα πρέπει να καταβάλλονται…

Πάντως, μπορεί ο προϋπολογισμός για τα κοινωνικά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ να υπερβαίνει συνολικά τα 3 δισ. ευρώ, αλλά και σε αυτό το πεδίο, αναμένονται περικοπές. Το γεγονός ότι αναμένεται να αυξηθεί το κατώτατο όριο παραμονής στη χώρα, από τα πέντε έτη που είναι σήμερα, στα δέκα, οδηγεί αναπόφευκτα αρκετούς σημερινούς δικαιούχους των επιδομάτων, εκτός διαδικασίας. Έτσι, θα είναι μικρότερη η δαπάνη για την παροχή προς τους ανασφάλιστους υπερήλικες, ενώ το ίδιο θα συμβεί για τα οικογενειακά επιδόματα, για τα επιδόματα που χορηγούνται σε ΑΜΕΑ, αλλά και για το επίδομα ενοικίου.

Την ίδια στιγμή, η κρατική χρηματοδότηση για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) θα αυξηθεί στα 850 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για φέτος, η απορρόφηση του ΚΕΑ έφτασε στα 680 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της μείωσης των δικαιούχων, καθώς είναι λιγότεροι πια εκείνοι που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.