Πρόταση-Σοκ από ΕΚΤ: Αυξήστε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Με το δημογραφικό πρόβλημα και τις δημοσιονομικές συνέπειες που αυτό θα έχει τις επόμενες δεκαετίες στις χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ασχολείται μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προτείνοντας ως «καλύτερη» λύση την αύξηση των ηλικιών συνταξιοδότησης.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι το 2070 στην Ελλάδα για κάθε 100 ανθρώπους που είναι σε παραγωγική ηλικία για εργασία (18 έως 64 ετών) θα υπάρχουν 63 που θα είναι πάνω από 65 ετών. Η σημερινή αναλογία είναι 33 προς 100. Μόνο η Πορτογαλία προβλέπεται ότι θα έχει χειρότερη αναλογία από την Ελλάδα το 2070, ενώ παρόμοια προβλήματα με τη χώρα μας εκτιμάται πως θα έχουν η Κύπρος και η Ιταλία.

Για το σύνολο της Ευρωζώνης, οι αναλυτές της ΕΚΤ υπολογίζουν πως το 2070 θα υπάρχουν 52 ηλικιωμένοι ανά 100 ανθρώπους σε ηλικία εργασίας, τη στιγμή που το 2016 η αντίστοιχη αναλογία ήταν μόλις 30%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, με δεδομένο ότι το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σταθερά η γήρανση στην Ευρωζώνη θα συμπιέσει σε βάθος χρόνου την ανάπτυξη και θα «κόψει» τα φορολογικά έσοδα, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολη τη συγκράτηση του δημόσιου χρέους.

Στην Ελλάδα, η συνταξιοδοτική δαπάνη αναμένεται να μειωθεί κατά δυο μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060, όμως αντίθετα το κόστος για τη φροντίδα και την περίθαλψη των ηλικιωμένων θα αυξηθεί αθροιστικά κατά περισσότερες από τρεις μονάδες.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές της ΕΚΤ υπογραμμίζουν ότι οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να επιμείνουν σε ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, συστήνοντας έμφαση στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζουμε ότι στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα υπάρχουν διατάξεις που επιτρέπουν νέα αύξηση στα όρια ηλικίας, από τα αυξημένα που ισχύουν σήμερα και τα οποία είναι το 62ο έτος με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και το 67ο έτος με 15 έτη ασφάλισης.