Πόνος και οργή για τη «σφαγή» στις συντάξεις χηρείας (video & pics)

Η οργή και ο πόνος ξεχείλιζαν και σήμερα στη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞΙΑ, στο υπουργείο Εργασίας, για τη «σφαγή» στις συντάξεις χηρείας.

Του Μιχάλη Σιάχου

Η κατάφωρη αδικία που συντελείται με το νόμο Κατρούγκαλου στις συντάξεις Χηρείας, σιγά – σιγά ξεδιπλώνεται και αποκαλύπτει προσωπικά και οικογενειακά δράματα. Γυναίκες και άνδρες που έχασαν τον άνθρωπό τους βρίσκονται αντιμέτωποι με μια απάνθρωπη τροϊκανή συνταγή την οποία αποδέχτηκε, όπως και τόσες άλλες, η κυβέρνηση Τσίπρα.

Το όριο ηλικίας των 55 ετών που για πρώτη φορά μπήκε για τις συντάξεις χηρείας, η οριστική κατάργηση της σύνταξης αν η/ο δικαιούχος δεν κλείσει τα 55 του χρόνια μέσα σε μια τριετία από την απώλεια του ανθρώπου του, η μείωση του ποσοστού της σύνταξης από 70% σε 50% και μια σειρά άλλα ζητήματα έχουν οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους και οικογένειες στα όρια της επιβίωσης και στην απόγνωση.

«Συγγενής μου, καρκινοπαθής στα 55 του, με 35 χρόνια δουλειάς, παρακαλούσε το γιατρό να κάνει κάτι ώστε να ζήσει ένα μήνα ακόμα. Παρακαλούσε το γιατρό για ένα μήνα ακόμα, γιατί τότε θα έκλεινε η γυναίκα του τα 52 κι έτσι δεν θα ’χανε τη σύνταξη μετά την τριετία, αφού θα έφτανε στα 55. Σ’ αυτό το σημείο έχουν φτάσει χιλιάδες ανθρώπους», λέει στο asfalistiko.gr ο Βασίλης, που συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Τα νέα, που «κατέβασε» στις συγκεντρωμένες η αντιπροσωπεία του Συλλόγου μετά την συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, ήταν απογοητευτικά. Καμιά δέσμευση, ούτε για το ηλικιακό όριο, ούτε για το ποσοστό της σύνταξης, ούτε πολύ περισσότερο για κατάργηση του άρθρου 12 ή κάποια ουσιαστική τροποποίησή του.

Θολές μόνον υποσχέσεις για επιδότηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, για δύο χρόνια, εάν βρουν δουλειά ή ξεκινήσουν κάποια δική τους επιχείρηση!

Με την ανεργία, ειδικά στις ηλικίες πάνω από τα 50 να καλπάζει, οι περισσότερες συγκεντρωμένες χαρακτήρισαν «κανονικό δούλεμα» όσα από μικροφώνου τους μετέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου ΑΞΙΑ, Λαμπρινή Σαμαρά.

«Η στάση του κ. Πετρόπουλου αυτή τη φορά ήταν πολύ πιο αυστηρή», είπε στο asfalistiko.gr η Πόπη Δεληγιάννη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΑΞΙΑ που συμμετείχε στη συνάντηση. «Στο βασικό μας αίτημα, το ηλικιακό, στο οποίο και επιμείναμε πολύ, μας είπε ότι δεν μπορεί να μας υποσχεθεί τίποτα. Όταν του είπα ότι σε κάποια συνέντευξή του δήλωσε ότι δεν θα αφήσει καμιά κυρία χωρίς εισόδημα μετά την τριετία, απάντησε ναι, αλλά όχι με το να συνεχιστεί η σύνταξη χηρείας, αλλά με το να μας βρουν κάποια εργασία», τόνισε η κ. Δεληγιάννη.

Και συνέχισε: «Επιμείναμε να μας πει τι θα γίνουν οι εισφορές των συζύγων μας και ο κ. Πετρόπουλος μας απάντησε ότι η χώρα δυστυχώς είναι πολύ άσχημα οικονομικά και όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες. Του επισημάναμε ότι δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για τις συντάξεις χηρείας και η τελική του απάντηση ήταν ότι μέχρι τον Αύγουστο δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο».

«Την άρση του ηλικιακού δεν τη συζητάει καν το υπουργείο Εργασίας», επανέλαβε στο asfalistiko.gr και η πρόεδρος του Συλλόγου Αξία, Λαμπρινή Σαμαρά. «Στα 55 διακόπτεται η σύνταξη και επανέρχεται στα 67. Αυτό σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν πώς θα ζήσει η κάθε γυναίκα και πώς θα στηρίξει τα άνεργα παιδιά της», σημείωσε με νόημα και συνέχισε: «Μας λένε να εργαστούμε και να μας πληρώσουν για δύο χρόνια τις ασφαλιστικές εισφορές. Να το δεχτούμε, αλλά από κει και μετά τι», αναρωτήθηκε η κ. Σαμαρά με τις συγκεντρωμένες πίσω της να φωνάζουν ρυθμικά «αξιοπρέπεια, αξιοπρέπεια».

Αναφερόμενη στις εισφορές που έχουν καταβάλει οι σύζυγοί τους αναρωτήθηκε «πού έχουν πάει» και πρόσθεσε ότι «είμαστε ζευγάρι μόνο για τα χρέη, τα δάνεια, τον ΕΝΦΙΑ και την εφορία, αλλά δεν δικαιούμαστε τη σύνταξη, που κι αυτή βγήκε από τον οικογενειακό προϋπολογισμό; Είναι ψεύτες, παίζουν μαζί μας, με τον πόνο μας, δεν προλάβαμε να πενθήσουμε τους άντρες μας και επί ένα χρόνο μάς κοροϊδεύουν. Κλέβουν τα λεφτά από τις εισφορές και μας πετάνε στο δρόμο. Φτάσαμε στα όριά μας. Ο πόνος και η οργή γίνονται έκρηξη. Τον πόνο τον έχουμε, την οργή μας την προκαλούν. Γίνεται έκρηξη, δεν αντέχουμε άλλο», κατάληξε η κ. Σαμαρά προαναγγέλλοντας συνέχιση του αγώνα με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο.

Καθιστική διαμαρτυρία και πορεία στο Μαξίμου
Τα νέα από τη συνάντηση με τον κ. Πετρόπουλο, όπως ήταν αναμενόμενο, εξόργισαν τις συγκεντρωμένες που πραγματοποίησαν ολιγόωρη καθιστική διαμαρτυρία στο οδόστρωμα της Σταδίου, μπροστά από το υπουργείο Εργασίας.

«Βγείτε στα παράθυρα να δείτε πού καταντήσατε την Ελληνίδα μάνα και σύζυγο, αίσχος… Όσοι ψηφίσατε αυτό το νόμο είστε ντροπή για τις ίδιες τις μανάδες που σας μεγάλωσαν. Θα ντρέπονται για σας», ακουγόταν από την ντουντούκα, με τις συγκεντρωμένες να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Ακολούθησε πορεία και νέα καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή με την ντουντούκα να καλεί αυτή την φορά τον ίδιο τον πρωθυπουργό: «Έλα να νιώσεις κύριε πρωθυπουργέ τον πόνο στο πετσί σου, όπως τον νιώσαμε εμείς. Έλα να δεις πού μας κατάντησες. Έλα να δεις πού χρωστάμε, πού πονάμε, πού τρέχουμε και πού κρυβόμαστε. Γυναίκες με αξιοπρέπεια, γυναίκες που σταθήκαμε στα παιδιά μας, στους άντρες μας και τώρα είμαστε μόνες μας. Πού είναι το κράτος πρόνοιας, πού είναι το κράτος δικαίου, πού είναι η δημοκρατία;», ακουγόταν από τη ντουντούκα…

Η πορεία κατέληξε στη Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού. Αντιπροσωπεία του Συλλόγου ΑΞΙΑ συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Γενική Γραμματέα του πρωθυπουργού, Ιωάννα Πεππέ, η οποία τους είπε ότι ο κ. Τσίπρας είναι σε επαφή με το υπουργείο Εργασίας και πως ισχύουν όσα τους λέει ο κ. Πετρόπουλος. Υπογράμμισε ότι το θέμα τους είναι στις άμεσες προτεραιότητες του πρωθυπουργού, ωστόσο, σημείωσε ότι πριν το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης και του προγράμματος δεν μπορεί να γίνει κάτι. Στην επιμονή της αντιπροσωπείας να οριστεί συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί.

Δείτε φωτογραφίες από τη σημερινή συγκέντρωση του Συλλόγου ΑΞΙΑ για τις συντάξεις χηρείας