Πόσες είναι τελικά οι εκκρεμείς συντάξεις – Τι στοιχεία θα δώσει το υπ. Εργασίας στους δανειστές

Με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το μείζον ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων να βρίσκονται στο απόγειό τους, στις «πλάτες» χιλιάδων ανθρώπων που αγωνιούν για την επιβίωσή τους, εξακολουθεί η θολούρα σχετικά με το πόσες, τελικά, συντάξεις περιμένουν στην… ουρά.

Του Χάρη Δημητρίου

Στις 234.000 ανέρχονται οι εκκρεμείς αιτήσεις για απονομή κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ. Μπορεί στο υπουργείο Εργασίας να συνεχίζουν, για επικοινωνιακούς λόγους, να μιλούν για 470.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις και δικαιώματα, όμως οι «παροικούντες» στην Σταδίου 29, γνωρίζουν καλά πως επί της ουσίας, τα ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά τις απονομές συντάξεων είναι σχεδόν τα μισά!

Άλλωστε, αυτά είναι και τα στοιχεία που θα καταθέσουν επίσημα οι αρμόδιες υπηρεσίες στους εκπροσώπους των δανειστών με τους οποίους θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Ακριβέστερα, στις 130.000 ανέρχονται οι αιτήσεις που αφορούν τις κύριες συντάξεις που δεν έχουν απονεμηθεί. Το πρόβλημα με τις συντάξεις του Δημοσίου και του τμήματος απονομής τους, που βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), παραμένει. Μετά την επιστροφή 86 υπαλλήλων, όμως, που είχαν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες, στο υπουργείο Εργασίας αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να πετύχουν αντιστροφή της κατάστασης, μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Με δεδομένο ότι δεν μπορεί να προκύψει επικουρική σύνταξη, χωρίς πρώτα να έχει εκδοθεί η κύρια, υπάρχουν σε εκκρεμότητα 86.000 αιτήσεις στο ΕΤΕΑΕΠ. Αν σε αυτές προστεθούν και οι 18.000 αιτήσεις απονομής εφάπαξ, τότε μόνο στο δεύτερο τη τάξει ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης, έχουν συσσωρευτεί 104.000 εκκρεμότητες. Προσθέτοντας και τις αιτήσεις για απονομή στις κύριες συντάξεις που βρίσκονται στην αναμονή, τότε προκύπτουν περίπου 234.000 εκκρεμότητες, συνολικά.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι για την απονομή αυτών των αιτήσεων συνταξιοδότησης απαιτείται ένα ποσό κοντά στα 700 εκατ. ευρώ. Μπορεί το ποσό αυτό να μην είναι απαραίτητο να εκταμιευθεί άμεσα, αλλά δεν παύει να αποτελεί έναν βραχνά, ενόψει του προϋπολογισμού που πρέπει να συντάξουν για την επόμενη χρονιά οι νέες διοικήσεις τόσο του ΕΦΚΑ, όσο και του ΕΤΕΑΕΠ.