Πότε δεν κόβονται συντάξεις αναπηρίας-επιδόματα σε άτομα με ψυχική πάθηση που πιάνουν δουλειά

Δεν περικόπτεται η σύνταξη αναπηρίας, ή θανάτου ή τα όποια επιδόματα λαμβάνουν πρόσωπα που πάσχουν από αναπηρία, η οποία οφείλεται σε ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής υστέρησης με ποσοστό 50% και πάνω εάν αναλάβουν εργασία με μισθό για λόγους ψυχοκινητικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης.

Τη διασφάλιση αυτή ορίζει εγκύκλιος που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος, σε εφαρμογή του άρθρου 23 του Ν. 4488/2017.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο:

• Η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση των προσώπων αυτών δεν θα επηρεάζει τη σχετική κρίση αξιολόγησης περί ανικανότητας για κάθε βιοποριστική εργασία κατά τη διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ.

• Η κρίση πιστοποιείται με γνωμάτευση μονάδας ψυχικής υγείας του αντίστοιχου Τομέα Ψυχικής Υγείας η οποία θα ισχύει για τρία έτη.

• Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν να το δηλώσουν στον ΕΦΚΑ, στο ΕΤΕΑΕΠ και στις υπηρεσίες πρόνοιας.

Δείτε την εγκύκλιο

15_DEK_2017_PSYXIKES_PATHISEIS_SYNTAXEIS