Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις – Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Τον Δεκέμβριο, πριν από τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων, προγραμματίζει το υπουργείο Εργασίας να ενσωματώσει τις αυξήσεις που προκύπτουν στις συντάξεις, σύμφωνα με τα νέα, αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης. Ουσιαστικά, η καταβολή προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μαζί με τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου, που τα τελευταία έτη πραγματοποιούνται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 190.000 οι συνταξιούχοι που θα διαπιστώσουν αυξήσεις στη σύνταξή τους. Πρόκειται για δικαιούχους, οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη μετά τη 13η Μαΐου 2016, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του προηγούμενου νόμου για το Ασφαλιστικό, που έμεινε γνωστός και ως «νόμος Κατρούγκαλου». Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να τύχουν αύξησης είναι οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, να συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι αυξήσεις έχουν αναδρομική ισχύ, καθώς ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος ενεργοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι δικαιούχοι αυξήσεων θα λάβουν μαζί και τα αναδρομικά που τους οφείλονται, από την καθυστέρηση να ενσωματωθούν οι διατάξεις του νέου νόμου κατά 16 μήνες! Συνολικά, το υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει να εκταμιεύσει ένα κονδύλι της τάξης των 350 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις αυξήσεις που θα δοθούν, αλλά και τα αναδρομικά στους ανωτέρω «τυχερούς» συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν έναν Πρωτοχρονιάτικο μποναμά, αρκετών χιλιάδων ευρώ, ανά περίπτωση.

Εκτιμάται ότι στη χαμηλότερη βαθμίδα των αυξήσεων και των αναδρομικών, οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα ποσό στα επίπεδα των 1.100 ευρώ. Όμως θα υπάρξουν και ορισμένες, πολύ περιορισμένες ειδικές περιπτώσεις, που οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα ποσό που μπορεί να υπερβεί και τα 6.700 ευρώ…