Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις – Οι νέες ημερομηνίες με βάση το ΑΜΚΑ

Νέος τρόπος καταβολής συντάξεων – Ποιες είναι οι καινούργιες ημερομηνίες

Ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε στις αρχές του μήνα, με χιλιάδες συνταξιούχους να συγκεντρώνονται στα ATM’s αλλά και στα γκισέ των τραπεζών, ανάγκασε το υπουργείο Εργασίας να τροποποιήσει εκ νέου τον τρόπο καταβολής των συντάξεων.

Του Χάρη Δημητρίου

Έτσι φαίνεται ότι προωθείται διαδικασία χρήσης του τελευταίου ψηφίου του ΑΜΚΑ τους, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες συγχρωτισμού συνταξιούχων, εν μέσω έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα.

Ακριβέστερα, ο ΑΜΚΑ θα αξιοποιηθεί για την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Σε όσους ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου.

Σε όσους ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8, η καταβολή θα γίνει δύο ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 24 Απριλίου.

Αντίστοιχα, οι συντάξεις για τους πρώην ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, θα καταβληθούν στις 27 Απριλίου, ενώ δύο ημέρες μετά, στις 29 Απριλίου, θα γίνει η καταβολή των συντάξεων του Δημοσίου, του ΝΑΤ, αλλά και οι προσωρινές συντάξεις, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μία ημέρα αργότερα, στις 30 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των συντάξεων για ανασφάλιστους υπερήλικες, ενώ θα γίνει και η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων. Λίγες ημέρες μετά, στις 5 Μαϊου, θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των επικουρικών συντάξεων.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), την Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου, θα δοθούν αναδρομικά ποσά ύψους 3 εκατ. ευρώ, σε περίπου 4.000 νέους μερισματούχους, οι οποίοι είχαν υποβάλλει την σχετική αίτηση έως τις 31 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.