Πώς έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα 245.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι

Αστοχία του συστήματος; Λάθος στην ερμηνεία του νόμου Κατρούγκαλου; Όπως και αν έχει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: 245.378 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι στερήθηκαν την ασφαλιστική τους ικανότητα, άρα και την αυτόματη πρόσβαση σε παροχές και υπηρεσίες υγείας!

Του Χάρη Δημητρίου

Το σφάλμα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες κατά κύριο λόγο, αλλά και αυτοαπασχολούμενους, δηλαδή, μη μισθωτούς ασφαλισμένους, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει οφειλές προς τα Ταμεία, κατά τα προηγούμενα έτη. Με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας είχαν δικαίωμα ένταξης σε ρύθμιση οφειλών, καταβάλλοντας τις μηνιαίες δόσεις που προκύπτουν. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να καταβάλλουν και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Το πρόβλημα είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές προκύπτουν ως ποσοστό (20%) επί του ετήσιου εισοδήματος. Η εκκαθάριση όμως των εισοδημάτων για το 2019, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας δεν ξέρουν με ακρίβεια, τι εισφορές τους αναλογούν, άρα και τι εισφορές θα καταβάλλουν.

Ο κίνδυνος να τεθούν εκτός ρύθμισης, ενεργοποιούσε τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, που καλούσαν τους ασφαλισμένους να μεταβούν σε κάποιο υποκατάστημα του Φορέα, για να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα. Εκεί διαπιστωνόταν η αστοχία του συστήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ πρότειναν στους ασφαλισμένους να καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά των 185 ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του εισοδήματός τους. Όσοι αρνήθηκαν να το πράξουν, είναι εκείνοι που έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα…

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του ΕΦΚΑ εντόπισαν το πρόβλημα και πέρασαν ειδική διάταξη στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία απεμπλέκεται η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, από την καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για να λάβουν και αυτοί, οι αδικημένοι ασφαλισμένοι, ασφαλιστική ικανότητα για τους ίδιους και για τα μέλη των οικογενειών τους.