Πώς θα γίνει ο επανυπολογισμός και η πιθανή περικοπή των «παλαιών» συντάξεων

Σε πέντε ετήσιες, ισόποσες δόσεις θα καλυφθεί η διαφορά που ενδέχεται να προκύψει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων που χορηγούνταν πριν από την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή, πριν από το Μάιο του 2016. Αυτό σημαίνει ότι είτε υπάρξει περικοπή είτε αύξηση των συντάξεων, η όποια διαφορά προκύψει δεν θα παρακρατηθεί, αλλά και δεν θα αποδοθεί εφάπαξ στους συνταξιούχους.

Του Χάρη Δημητρίου

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τους συνταξιούχους που λάμβαναν πολύ υψηλές συντάξεις και τώρα τους πιάνει το πλαφόν που έθεσε το υπουργείο εργασίας (4.608 ευρώ μικτά ή 3.725,11 καθαρά προ φόρων).

Στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να μην ανατρέψει τον οικονομικό προγραμματισμό των συνταξιούχων εξαιτίας του επανυπολογισμού της σύνταξής τους ή εξαιτίας της επιβολής πλαφόν στο ανώτατο ποσό σύνταξης. Εκτιμάται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι έτοιμες ώστε τον Οκτώβριο να αποστείλουν τα εκκαθαριστικά – ενημερωτικά στους συνταξιούχους για να γνωρίζουν και οι ίδιοι τι ποσό θα τους παρακρατηθεί και πότε, ή αντίστοιχα τι ποσό θα τους επιστραφεί και πότε.

Ειδικά για το πλαφόν στις συντάξεις, υπολογίζεται ότι επηρεάζει αρνητικά περίπου 50.000 συνταξιούχους που προέρχονται από πρώην ΔΕΚΟ, Τράπεζες ή ήταν αυτοαπασχολούμενοι (π.χ. συμβολαιογράφοι). Σε όλες όμως αυτές τις περιπτώσεις οι συνταξιούχοι είχαν καταβάλλει υψηλότερα ασφάλιστρα στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και τώρα θα υποστούν περικοπές στις, δεδομένα υψηλές, συντάξεις τους…