Πώς θα υπολογίζεται η επικουρική σύνταξη που μεταβιβάζεται λόγω θανάτου

Με σημερινό έγγραφό του ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) κοινοποιεί στις υπηρεσίες του πρόσφατο έγγραφο του ΕΤΕΑΕΠ, με το οποίο παρέχονται περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τον χειρισμό των αιτημάτων μεταβίβασης επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου, για θανάτους μετά τις 12/5/2016, δηλαδή, μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται ότι «τα ποσοστά που ορίζονταν από τις καταστατικές διατάξεις του εκάστοτε τέως Ταμείου θα υπολογίζονται στο αρχικό ποσό της σύνταξης του θανόντος. Στις συνταξιοδοτικές αποφάσεις θα αναγράφονται τα ανωτέρω ποσά με τη σημείωση ότι σε αυτό θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 96 του ν.4387/16, όπως ισχύει.

Παράδειγμα

Συνταξιούχος του τ.ΤΕΑΥΕΚ ο οποίος πέθανε τον 3ο/2017, ελάμβανε σύνταξη 273,67 ευρώ (επανυπολογισμένη). Η σύνταξη του θανόντος πριν τον επανυπολογισμό ήταν 356,31 ευρώ. Συνεπώς, η απόφαση για απονομή επικουρικής λόγω θανάτου συνταξιούχου θα υπολογιστεί με το ποσοστό που ορίζει το καταστατικό του τ.ΤΕΑΥΕΚ, 60%, επί του ποσού που ελάμβανε ο θανών πριν τον επανυπολογισμό, δηλαδή στα 356,31 ευρώ. Στη συνέχεια ο επανυπολογισμός του ποσού θα γίνεται από την ΗΔΙΚΑ η οποία είναι η αρμόδια υπηρεσία.

Δείτε την εγκύκλιο

8_IAN_2018_EPIKOYRIKES_SYNTAXEIS_METABIBASH_LOGW_THANATOY