Πώς οι αγρότες μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη ασφάλισης στον π. ΟΓΑ

Απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, καθορίζει τη διαδικασία εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών του πρώην ΟΓΑ.

Για την αναγνώριση, λοιπόν, πλασματικών ετών στον πρώην ΟΓΑ, οι αγρότες καταβάλουν για κάθε μήνα αναγνώρισης εισφορά ύψους 20% επί του 70% του προβλεπόμενου, κατά την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης, κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Σήμερα, δηλαδή, και μέχρι την αλλαγή του κατώτατου μισθού, οι αγρότες θα πληρώσουν 82 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο αναγνωριζόμενος χρόνος δεν μπορεί να συμπίπτει με χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο ή σε άλλον πρώην φορέα κύριας Ασφάλισης, ή με χρόνο λήψης σύνταξης από ίδιο δικαίωμα.

Για να γίνει η αναγνώριση ο ασφαλισμένος υποβάλλει σχετική αίτηση, ενώ το συνολικό ποσό της εξαγοράς μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέσα σε ένα τρίμηνο από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης, όπου παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος αναγνώρισης, είτε σε μηνιαίες δόσεις όσες και οι μήνες που αναγνωρίζονται. Δηλαδή, αν ένα ασφαλισμένος εξαγοράσει 10 μήνες, θα μπορεί να καταβάλλει το ποσό σε 10 μηνιαίες δόσεις, αν εξαγοράσει 15 μήνες, οι δόσεις γίνονται 15 κοκ.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση

31_MAI_2018_OGA_EXAGORA_PLASMATIKWN_XRONWN