Ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία σε 120 δόσεις: Κούρεμα έως 85% στις προσαυξήσεις από το 2002 έως το 2016

«Η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους», τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Ναυτεμπορική η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα φέρει τη ρύθμιση στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, «η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία θα αφορά ενεργούς και ανενεργούς επαγγελματίες και άτομα κοντά στη σύνταξη. Θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που λόγω υπαρκτών οικονομικών δυσκολιών σώρευσαν χρέη από το 2002 και μετά, τα οποία δεν μπόρεσαν να ρυθμίσουν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, που θέσαμε σε λειτουργία πέρυσι».

«Για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως την 31/12/2016», διευκρινίζει η κ. Αχτσιόγλου, «θα υπάρξει ρύθμιση με κούρεμα και της βασικής οφειλής. Το κούρεμα αυτό θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των οφειλόμενων εισφορών, με βάση το πραγματικό εισόδημα του ασφαλισμένου κατά τα έτη που δημιουργήθηκαν οι οφειλές. Επίσης, θα υπάρχει κούρεμα και των προσαυξήσεων κατά 85%. Η εφαρμογή αυτών των κανόνων θα οδηγεί σε μια νέα μειωμένη οφειλή για τον ασφαλισμένο, που θα αντικαθιστά την παλιά. Την οφειλή αυτή θα μπορεί να την αποπληρώνει σε έως και 120 δόσεις. Σε δόσεις θα μπορεί κανείς να ρυθμίσει και τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017».

«Η παρέμβασή μας αυτή, πέρα από την προφανή στήριξη που θα δώσει στους επαγγελματίες, θα θεραπεύσει και ένα άλλο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα: τις περιπτώσεις εκείνες των ανθρώπων που λόγω των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη παρότι έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Μέσω του κουρέματος της βασικής οφειλής και της ρύθμισης σε έως 120 δόσεις, οι συμπολίτες μας θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη, τακτοποιώντας σιγά σιγά και την οφειλή τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για μια παρέμβαση τεράστιας κοινωνικής ανακούφισης, την οποία σχεδιάζουμε να φέρουμε στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Μαρτίου», επισημαίνει η υπουργός Εργασίας.