Ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία σε 120 δόσεις: Πώς μπορεί να κοπεί το 70% του χρέους

Μέχρι το Μάρτιο θα έρθει η νέα ρύθμιση για την πληρωμή οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 120 δόσεις, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι μη μισθωτοί οφειλέτες και, μάλιστα, χωρίς περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

Ο αριθμός των δόσεων θα εξαρτάται από το ύψος της οφειλής, με τις πληροφορίες να λένε ότι για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι 36, ενώ για χρέη πάνω από 3.000 ευρώ οι δόσεις αναμένεται να είναι 120.

Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, αναφέρθηκε στη νέα ρύθμιση, τονίζοντας ότι «θα αφορά τους πάντες», ενώ σημείωσε ότι για τα χρέη πριν τις 31/12/2016 θα υπάρξει επανυπολογισμός με βάση το νέο σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και χρέη του 2017, χωρίς όμως επανυπολογισμό, αφού το 2017 ίσχυε ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος.

Το παραπάνω σημαίνει πρακτικά ότι οι παλιές οφειλές που έχουν υπολογιστεί με βάση τεκμαρτά εισοδήματα θα επανυπολογιστούν με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι ασφαλισμένοι την περίοδο δημιουργίας της οφειλής.

Για παράδειγμα, αν οι οφειλές δημιουργήθηκαν το 2005, ο επανυπολογισμός τους θα γίνει με βάση το πραγματικό φορολογητέο αποτέλεσμα του 2004, κάτι που για τους περισσότερους οφειλέτες σημαίνει σημαντική μείωση της οφειλής, η οποία όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας, μπορεί να φτάσει και στο 70%.