Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία – Περιλαμβάνει τροπολογία για τη ρύθμιση οφειλών και προς τους δήμους (έως 100 δόσεις) – Ενδεικτικά παραδείγματα

Προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 – Μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019 η προθεσμία για τη φορολογική διοίκηση

Με κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης παρουσίασαν το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή για τη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ.

Για τα ασφαλιστικά ταμεία:

 • Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 120 δόσεις θα γίνεται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2019.
 • Στη ρύθμιση εντάσσονται όλοι – φυσικά και νομικά πρόσωπα – ανεξαρτήτως εάν έχουν κλείσει τα βιβλία τους ή όχι. 
 • Δεν υπάρχουν εισοδηματικά ή άλλα περιουσιακά κριτήρια.
 • Μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση και οι εργοδοτικές εισφορές που τυχόν οφείλει μια επιχείρηση. Στην περίπτωση αυτή των επιχειρήσεων δεν θα υπάρχει επανυπολογισμός των εισφορών, θα υπάρχει όμως «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 100%, εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή, ή 50% εάν κάνουν εξόφληση σε δόσεις με ελάχιστο τα 50 ευρώ.
 • Ειδικά για τους αγρότες, θα γίνεται «κούρεμα» προσαυξήσεων κατά 100%.
 • Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές έως τις 31/12/2018.
 • Οι εισφορές του ασφαλισμένου από το 2002 θα υπολογίζονται με βάση το ελάχιστο ποσό που προβλέπει ο νόμος 4387/2016, δηλαδή περίπου 160 ευρώ το μήνα. Από αυτόν τον επανυπολογισμό θα προκύπτει το «κούρεμα της βασικής οφειλής». 
 • Στη συνέχεια θα γίνεται «κούρεμα» προσαυξήσεων κατά 85% και ο συνδυασμός αυτών των δύο κουρεμάτων θα οδηγεί σε μία νέα οφειλή, μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65%, η οποία θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ».
 • Η υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα ανοίξει αμέσως μετά την ψήφιση και δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης της σύνταξης μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου τόνισε κατά τη χτεσινή συνέντευξη ότι ο οφειλέτης θα μπορεί να επιλέξει να κάνει υπαγωγή στη ρύθμιση με «κούρεμα» μόνο των προσαυξήσεων και όχι της βασικής οφειλής, η οποία μπορεί να μειώσει το ποσό της σύνταξης. 

Για τη φορολογική διοίκηση: 

 • Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία θα γίνεται μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019.
 • Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31/12/2018.
 • Όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελευθ. επαγγελματίες, επιχειρήσεις κλπ.).
 • Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ χορηγείται ρύθμιση σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση στα 30 ευρώ
 • Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ θα εφαρμόζεται προοδευτικός συντελεστής και θα υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων σε συνάρτηση με το χρέος.
 • Οι προοδευτικοί συντελεστές θα μειώνονται ανάλογα με τα τέκνα, στις περιπτώσεις που η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα.
 • Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της οφειλής θα υπάρχει απαλλαγή των προσαυξήσεων κατά 100%.
 • Η μείωση προσαυξήσεων και τόκων μέχρι 90% θα γίνεται εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτόν που προτείνεται από την φορολογική διοίκηση.
 • Ο ελάχιστος αριθμός δόσεων θα είναι 18.
 • Για εισόδημα μέχρι 10.000 και οφειλή έως 3.000 ευρώ δεν θα υπάρξει επιβάρυνση τόκων με την υπαγωγή στη ρύθμιση.
 • Για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα ισχύει ό,τι και για τα φυσικά πρόσωπα.
 • Για τα Νομικά πρόσωπα (κερδοσκοπικού χαρακτήρα) θα ισχύουν τα εξής:  α) Για οφειλές από τακτική αιτία, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ κλπ, οι δόσεις θα είναι μέχρι 18. β) Για οφειλές από έκτακτη αιτία, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς ή από φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ, οι δόσεις θα είναι μέχρι 30.
 • Στη ρύθμιση θα μπορούν οι οφειλέτες να εντάξουν και τις οφειλές που έχουν ήδη με άλλες ρυθμίσεις.
 • Η ρύθμιση θα χάνεται όταν δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες δόσεις.
 • Στη ρύθμιση δεν θα μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες που έχουν καταδικασθεί για λαθρεμπορία ή φοροδιαφυγή.
 • Αιτήσεις θα μπορούν να γίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από τις 14 Μαΐου για τα φυσικά πρόσωπα και από 16 Μαΐου για τα Νομικά.
 • Όσοι έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και έχει οριστικοποιηθεί η αίτησή τους δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Ρύθμιση για τους οφειλέτες σε δήμους

Εξάλλου, με τροπολογία που ενσωματώνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, δίνεται η δυνατότητα για τη ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους (ΟΤΑ α’ βαθμού) και τα νομικά τους πρόσωπα με έως 100 δόσεις και δυνατότητα μείωσης έως και πλήρους διαγραφής των προσαυξήσεων.

Η ρύθμιση, όπως διευκρίνισε κατά την χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, αφορά οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων από τέλη, φόρους, δικαιώματα, εισφορές, καθώς και από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και των πρόστιμα αυτών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα (π.χ. Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης), που έχουν βεβαιωθεί στο παρελθόν ή θα βεβαιωθούν τους επόμενους δύο μήνες. Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται μετά από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού προσώπου, το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση της ρύθμισης στο ΦΕΚ.

Ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα αφενός σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες να ανταποκριθούν σε χρονίζουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις και αφετέρου στους ίδιους τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, να αυξήσουν σημαντικά τη ροή των εσόδων τους και να εισπράξουν απαιτήσεις που επί μακρό χρόνο δεν εξυπηρετούνταν. Οι συνολικές οφειλές προς τους δήμους, σύμφωνα με στοιχεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, που επικαλέστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι περίπου 2,7 εκατ. ευρώ , ενώ μαζί με τα νομικά τους πρόσωπα το ποσό υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.

Οι οφειλές θα καταβάλλονται με απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους. Το ποσοστό της απαλλαγής εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων της εξόφλησης. Όσο λιγότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, ενώ αν εξοφληθούν εφάπαξ η απαλλαγή είναι ολική (100%).

Εάν εξοφληθούν από δύο έως 24 δόσεις, το «κούρεμα» είναι κατά ποσοστό 80%, από 25 έως 48 δόσεις, απαλλάσσεται το 70%, σε 49 έως 72 δόσεις, η μείωση προσαυξήσεων είναι της τάξης του 60%, ενώ αν οι οφειλές εξοφληθούν από 73 έως 100 δόσεις, ο οφειλέτης διαγράφεται το 50% των προσαυξήσεων.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (τουλάχιστον 20 ευρώ) εκτός της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων.

Η ρυθμιζόμενη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ ή η πρώτη δόση της καταβάλλεται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υπαγωγής στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη. Επίσης η ρύθμιση της οφειλής καταργείται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, δεν υποβάλει στο δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για την επιβολή του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων, μαζί με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και το εκκαθαριστικό ΦΠΑ, ή έχει υποβάλει αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης, από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση για χρέη στους δήμους αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια ανάλογης ρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών το 2017, ωστόσο, κρίθηκε αναγκαία η νέα ρύθμιση, καθώς σημαντικός αριθμός οφειλετών δεν υπέβαλε σχετική αίτηση εξαιτίας περιορισμένης χρονικής διάρκειας της δυνατότητας υπαγωγής στη ρύθμιση εκείνη, όσο και λόγω ελλιπούς σχετικής ενημέρωσης από τους δήμους.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ για τη νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών έως 120 δόσεις


Παράδειγμα 1. Για εισόδημα οφειλέτη 10.00 ευρώ και συνολική οφειλή 3.600 ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται σε 120 δόσεις των 30 ευρώ (διότι το εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ με συντελεστή 0 και δεν υπάρχει επιβάρυνση).


Παράδειγμα 2. Για εισόδημα οφειλέτη 21.000 ευρώ και συνολική οφειλή 30.000 ευρώ. ο υπολογισμός της ρύθμισης γίνεται ως εξής:

Μέχρι τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες 5.000 ευρώ Χ 4% = 200 ευρώ.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 6% = 300 ευρώ.

Για τα τελευταία 1.000 ευρώ Χ 8% = 80 ευρώ.

‘Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 580 ευρώ.

Επομένως η μηνιαία ικανότητα είναι 580/12 = 48,33 ευρώ.

Ο αριθμός δόσεων 30.000 ευρώ / 48,33 = 620 δόσεις, άρα, η ρύθμιση προσδιορίζεται στο μέγιστο δυνατό αριθμό, στις 120 δόσεις (Χ250 ευρώ).


Παράδειγμα 3. Οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ και οφειλή 6.000 ευρώ.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες 5.000 ευρώ Χ 4% = 200 ευρώ.

Για τις επόμενες 5.000 ευρώ Χ 6% = 300 ευρώ.

Για τις επόμενες 5.000 ευρώ Χ 8% = 400 ευρώ.

Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 10% = 500 ευρώ.

‘Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.400 ευρώ.

Μηνιαία ικανότητα 1.400/12 = 116,67 ευρώ.

Επομένως ο αριθμός δόσεων καθορίζεται: 6.000 ευρώ / 116,67 = 51,42, άρα η ρύθμιση ορίζεται στις 51 δόσεις.


Παράδειγμα 4. Το ίδιο παραπάνω παράδειγμα, αλλά ο οφειλέτης έχει και ένα (1) τέκνο (εισόδημα 30.000 ευρώ και οφειλή 6.000 ευρώ).

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες 5.000 ευρώ Χ (4-1) 3% = 150 ευρώ.

Για τις επόμενες 5.000 ευρώ Χ (6-1) 5% = 250 ευρώ.

Για τις επόμενες 5.000 ευρώ Χ (8-1) 7% = 350 ευρώ.

Για τις τελευταίες 5.000 ευρώ Χ (10-1) 9% = 450 ευρώ.

‘Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.200 ευρώ.

Μηνιαία ικανότητα 1.200/12 = 100 ευρώ.

Ο αριθμός των δόσεων: 6.000 ευρώ / 100 = 60 δόσεις.