Σήμερα το πόρισμα για την επικουρική ασφάλιση

Η επίσημη παράδοση του πορίσματος για την Επικουρική Ασφάλιση, από την αρμόδια Ομάδα Εργασίας, προς τον υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότη Μηταράκη, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Του Χάρη Δημητρίου

Το πόρισμα που αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή το asfalistiko.gr, δίνει το δικαίωμα στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, από το 2021 και μετά, να επιλέγουν ανάμεσα στο δημόσιο, ή σε κάποιο ιδιωτικό φορέα ασφάλισης. Τα επενδυτικά προϊόντα που προτείνονται διακρίνονται σε χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού ρίσκου. Κατά το μοντέλο που ισχύει στην ιδιωτική ασφάλιση, παρέχεται το δικαίωμα στους ασφαλισμένους, μέσω της διατήρησης των εισφορών τους σε έναν άτυπο προσωπικό «ασφαλιστικό κουμπαρά», να επιλέγουν τον τρόπο επένδυσης του κεφαλαίου τους.

Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει αναλογιστική μελέτη, αναφορικά με το οικονομικό «άνοιγμα» που ενδεχομένως να προκύψει από την μη καταβολή εισφορών, προς όφελος του ΕΤΕΑΕΠ. Σε πρώτη φάση, η εκτίμηση της Ομάδας Εργασίας είναι ότι για την επόμενη δεκαετία, δηλαδή έως το 2030, οικονομικό πρόβλημα δεν θα υπάρξει. Όμως, τονίζεται ότι μέσα από μια εμπεριστατωμένη αναλογιστική μελέτη θα υπάρξει ο καλύτερος δυνατός προγραμματισμός, ώστε ο κρατικός φορέας να μην αντιμετωπίσει ουσιαστικό πρόβλημα βιωσιμότητας, μέσω της στήριξης από το κράτος…

Τα επόμενα βήματα του υπουργείου Εργασίας, εστιάζονται στη νομοθέτηση των προτάσεων που συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πόρισμα. Όπως έχει τονίσει ο αρμόδιος υφυπουργός, στόχος είναι σύντομα, ακόμα και έως το τέλος του έτους, να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αναφορικά με τον νέο μοντέλο επικουρικής ασφάλισης που προωθείται.