Σε κλοιό κακοκαιρίας και οι συντάξεις: Ποιες κινδυνεύουν με καθυστερήσεις – Τι ισχύει για μισθούς και επιδόματα

(Ξένη Δημοσίευση) Μηχάνημα του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιεί άνοιγμα δρόμου με την απομάκρυνση του χιονιού, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022. Η τιτάνια μάχη συνεχίζεται για την αποκατάσταση των προβλημάτων στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας. Σαράντα έξι βαριά μηχανήματα συνεχίζουν το έργο του αποχιονισμού και τη ρίψη αλατιού και τριάντα συνεργεία καθαρίζουν απομακρύνουν πεσμένα δέντρα και κλαδιά. Για δεύτερο 24ωρο όλες οι υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Αθηναίων εξακολουθούν να δίνουν τεράστια μάχη προκειμένου να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατό πιο άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που δημιούργησε η χιονοκαταιγίδα «Ελπίς», στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/STR

Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα και ο ολικός παγετός που επικράτησε σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής, αλλά και της νησιωτικής χώρας, ενδέχεται να προκαλέσουν μεμονωμένα προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων. Προβλήματα που εστιάζονται στις συντάξεις που καταβάλλονται μέσω ΕΛΤΑ, με τους δικαιούχους να προέρχονται κυρίως από τον πρώην ΟΓΑ. Στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ δίνεται μάχη για να καταβληθούν κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις όλες οι συντάξεις, αλλά και τα ποσά που οφείλονται σε εργαζόμενους μέσω του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Μπορεί η σφοδρή κακοκαιρία να έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο μεγαλύτερο Φορέα ασφάλισης στην Ελλάδα, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα προκύψουν καθυστερήσεις σε όλες αυτές τις πληρωμές κομβικής σημασίας.

Ειδικά όμως για περιπτώσεις συνταξιούχων που διαβιούν σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές της χώρας, ενδέχεται να προκύψουν καθυστερήσεις. Ακόμα περισσότερο, εάν κάποιες από τις περιοχές αυτές, έχουν πληγεί από την κακοκαιρία.

Σε κάθε περίπτωση, ο προγραμματισμός που έχει γίνει, διατηρείται χωρίς αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι αύριο Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, προγραμματίζεται να καταβληθούν περίπου 10 εκατ. ευρώ σε 93.000 δικαιούχους. Πρόκειται για εργαζόμενους που είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης λόγω κορωνοϊού και δικαιούνται να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού, αλλά και εργαζόμενους που είχαν ενταχθεί στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και πρέπει να λάβουν το μέρος του μισθού τους, από το Κράτος.

Επίσης, άλλα 47 εκατ. ευρώ πρέπει να πιστωθούν από τον ΟΑΕΔ σε 77.000 δικαιούχους, που έχουν να λάβουν επιδόματα, ή ποσά από συμμετοχή σε προγράμματα απασχόλησης ή επιδοτούμενη άδεια μητρότητας. Σε όλα τα ανωτέρω πρέπει να προστεθεί και ο ΕΦΚΑ, που συνεχίζει τις καταβολές των συντάξεων του μηνός Φεβρουαρίου, μια δαπάνη ύψους 2 δισ. ευρώ, που αφορά περίπου 2,7 εκατ. δικαιούχους.