Σε πόσες δόσεις θα καταβληθούν οι αναδρομικές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ

Στον αριθμό των δόσεων που θα καταβληθούν οι αναδρομικές εισφορές πολλών κατηγοριών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών για επικούρηση και εφάπαξ αναφέρθηκε χτες, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του Kontra, Επί του Πιεστηρίου, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Χωρίς να προσδιορίσει με ακρίβεια πότε θα περιληφθούν οι συγκεκριμένες εισφορές, είπε ότι «επειδή αφορά την ΗΔΙΚΑ, το φόρτο που υπάρχει για τις σχετικές διαδικασίες, πήγαμε ακόμα πιο πίσω την έναρξη καταβολής των εισφορών», σημειώνοντας ότι «όπως έχω πει, οι εισφορές θα καταβληθούν σε τόσες δόσεις, όσοι και οι μήνες στους οποίους θα αντιστοιχούν. Δηλαδή, αν φτάσουμε τον Απρίλιο, η καταβολή θα γίνει σε 16 δόσεις».

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τις εισφορές για εφάπαξ που ανέρχονται στο 4% και για τις εισφορές για την επικούρηση ύψους 7% από αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που θα έπρεπε να καταβάλλονται από την 1η/1/2017, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει.

Πάντως, όσο ο καταλογισμός αργεί και με δεδομένο ότι θα πρόκειται για μια επιπλέον επιβάρυνση της τάξης συνολικά του 11% για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, το σίγουρο είναι ότι όποτε κι αν ενταχθούν στα ειδοποιητήρια και σε όσες δόσεις κι αν καταμεριστούν, θα πρόκειται για μια ακόμα σημαντική επιβάρυνση στα μηνιαία έξοδα.