Σε 1 εκατ. συνταξιούχους επιστρέφονται με τις συντάξεις Δεκεμβρίου οι εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ

Με τις συντάξεις Δεκεμβρίου, που θα καταβληθούν τις επόμενες μέρες, θα επιστραφούν στους συνταξιούχους και οι εισφορές που παρακρατήθηκαν παρανόμως υπέρ ΕΟΠΥΥ το διάστημα 1/1/2012 έως και 30 Ιουνίου 2016.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), το ποσό που θα επιστραφεί στους συνταξιούχους από την Τετάρτη, με την επιστροφή των παρανόμως  παρακρατηθέντων ποσών, φτάνει τα 294.999.492 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών είναι 1.008.277 σε σύνολο 2,6 εκατ. συνταξιούχων.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων – το οποίο πρώτο και μαχητικά , είχε αναδείξει το σκάνδαλο των παράνομων παρακρατήσεων – ζητά στην επιστροφή να συνυπολογιστεί και η παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) από τον Αύγουστο του 2010 έως 30 Ιουνίου 2016.

Καλεί τους συνταξιούχους που έχουν κράτηση Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης μέχρι τις 30/6/2016 να έρθουν στα γραφεία του ΕΝΔΙΣΥ με την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης και ένα ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης, ώστε να καταθέσουν υπολογισμένη αίτηση επιστροφής προς τον ΕΦΚΑ.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος  Χατζόπουλος, «τα ποσά που θα επιστραφούν αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των άγριων περικοπών στους συνταξιούχους οι οποίοι έχασαν λόγω των συνολικών μνημονιακών περικοπών έως και το 70% των εισοδημάτων τους. Μάλιστα, από το  2019  έρχεται νέος κύκλος περικοπών με την μείωση της προσωπικής  διαφοράς, των οικογενειακών επιδομάτων  και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς και την αύξηση του αφορολόγητου».