Στασινός-ΤΕΕ: Δικαίωση των μηχανικών η απόφαση του ΣτΕ

Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ

Ευκαιρία για να πραγματοποιηθεί ελάφρυνση των ασφαλισμένων από τις υπέρογκες εισφορές που καταβάλλουν χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γιώργος Στασινός την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον ΕΦΚΑ και το ασφαλιστικό σύστημα.

Ο κ. Στασινός δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την απόφαση, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημα, παρά μόνο στο πεδίο των πληροφοριών. Επίσης, τόνισε ότι φαίνεται πως δικαιώνονται οι προσφυγές κατά του ΕΦΚΑ «που έκανε το ΤΕΕ, οι Έλληνες Διπλωματούχοι Μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, ως τελευταίο αποκούμπι όσων η κρατική αυθαιρεσία αδικεί. Θυμίζω ότι είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως τόσο για την αδικία της κατάργησης του βιώσιμου ασφαλιστικού ταμείου των μηχανικών όσο και για το παράλογο – και όπως φαίνεται παράνομο – ύψος των ασφαλιστικών εισφορών του νέου ασφαλιστικού συστήματος. Ωστόσο, τα περί απόφασης του ΣτΕ είναι ακόμη πληροφορίες και οφείλουμε όλοι να αναμένουμε την ίδια την απόφαση και το σκεπτικό του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Στασινός επισημαίνει την πρακτική πλευρά της απόφασης του ΣτΕ και τονίζει ότι «αν η πολιτεία δεν εφαρμόσει άμεσα την απόφαση του ΣτΕ, θα τη διεκδικήσουμε εμείς δικαστικά».

Για το λόγο αυτό και, εν αναμονή αυτής της απόφασης, ο κ. Στασινός υπογραμμίζει ότι «το κράτος πρέπει να προετοιμάσει την επόμενη ημέρα του ασφαλιστικού συστήματος. Οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι άμεση, ρεαλιστική και μακροπρόθεσμα βιώσιμη. Και πρέπει να βασίζεται στις εξής αρχές:

– Την ανταποδοτικότητα και βιωσιμότητα του ασφαλιστικού πυλώνα.

– Τη συνέχεια του τομέα υγείας και πρόνοιας, με όρους αξιοπρέπειας των ασφαλισμένων.

– Tη θεσμοθέτηση πλαφόν στο σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ώστε το κράτος να μην δημεύει το εισόδημα των μηχανικών και των επιστημόνων της χώρας.

Πρέπει τώρα να προετοιμαστεί το κράτος. Είμαστε στη διάθεση της κυβέρνησης ώστε αυτή τη φορά να γίνουν οι σωστές επιλογές. Είναι ώρα αποφάσεων για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ελπίζω αυτή τη φορά να μας ακούσουν», καταλήγει ο πρόεδρος του ΤΕΕ.