Στα… αζήτητα χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις του Δημοσίου – Τροπολογία αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος

Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε πριν λίγο στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων, το οποίο ψηφίζεται αύριο, Τετάρτη, στη Βουλή, αναδεικνύεται το μείζον πρόβλημα με τη μη έκδοση συντάξεων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες λιμνάζουν στα συρτάρια του ΕΦΚΑ, αφού είναι αδύνατη η έκδοσή τους.

Του Χάρη Δημητριάδη

Η τροπολογία, η οποία αποτελεί πανηγυρική παραδοχή του προβλήματος, προβλέπει τη σύσταση ομάδων εργασίας στις οποίες θα συμμετέχουν εργαζόμενοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και τον ΕΦΚΑ, «προς το σκοπό», όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση, «ταχύτερης ολοκλήρωσης της διαδικασίας κανονισμού και πληρωμής των συντάξεων του δημόσιου τομέα. Κατά τον τρόπο αυτό», σύμφωνα πάντα με την αιτιολογική έκθεση, «επιτυγχάνεται όχι μόνο η μεταφορά τεχνογνωσίας, αλλά και η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία της υπηρεσίας εν γένει χάρη στη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της και της συσσωρευμένης εμπειρίας του».

Στην τροπολογία, μάλιστα, τονίζεται ότι είναι «υποχρεωτική» και «αποκλειστική» η συμμετοχή των υπαλλήλων στις ομάδες αυτές, με υπερωριακή απασχόληση που μπορεί να γίνεται και τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες αργίες.

Είναι δεδομένο ότι με την τροπολογία, η οποία έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης ρύθμισης, που επίσης όριζε τη σύσταση αντίστοιχων κλιμακίων, εμμέσως το υπουργείο Εργασίας και ευθέως το υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται ότι βρίσκονται κυριολεκτικά στα αζήτητα χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες υπήρχαν στο ΓΛΚ και πλέον έχουν περάσει στην αρμοδιότητα της νεοσύστατης Δ/νσης Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα του ΕΦΚΑ και δεν μπορούν να υπολογιστούν.

Επίσης, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των εν λόγω συντάξεων δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα και από τους γνωρίζοντες, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι πάνω από 25.000!

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Αντώνης Νικολόπουλος, «ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων που υπάρχουν στο ΓΛΚ είναι πραγματικά άγνωστος και μόνο με πιθανολόγηση μπορεί αυτός ο αριθμός να προσεγγιστεί».

Επίσης ο κ. Νικολόπουλος σημειώνει ότι «οι υπάλληλοι του ΓΛΚ, που ήταν μέχρι τώρα επιφορτισμένοι με την έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων των δημοσίων υπαλλήλων, έχουν στο σύνολό τους τοποθετηθεί σε νέες θέσεις του υπουργείου Οικονομικών και δεν στελεχώνουν τη νεοσύστατη Δ/νση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα του ΕΦΚΑ, η οποία προφανώς κι αδυνατεί να φέρει σε πέρας τον όγκο των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, αφού οι υπάλληλοι που προέρχονται από τον ΕΦΚΑ είναι λίγοι και ουσιαστικά ανεκπαίδευτοι για το δύσκολο αντικείμενο που θα έχουν από εδώ και πέρα. Ενδεχομένως και γι’ αυτό το λόγο, προχωρούν στην σύσταση αυτών των Ομάδων Εργασίας, στοχεύοντας να συμμετάσχουν “υποχρεωτικά” σ’ αυτές και υπάλληλοι του ΓΛΚ που πλέον έχουν τοποθετηθεί σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Δείγμα του πόσο λάθος έγινε ο σχεδιασμός, στη μεταφορά του αντικειμένου της έκδοσης των συντάξεων και των δημοσίων υπαλλήλων από τον ΕΦΚΑ, αφού ενώ ήρθε το αντικείμενο και η αρμοδιότητα, δεν ήρθαν και οι μέχρι τότε υπηρετούντες στο ΓΛΚ υπάλληλοι που είχαν αυτό το αντικείμενο».

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία