Στα «κάγκελα» χιλιάδες συνταξιούχοι – Μειώσεις στις συντάξεις, αντί για αυξήσεις! – Όλο το παρασκήνιο

Μία αύξηση στην παρακράτηση φόρου και άλλη μία αναδρομική καταβολή συνδρομής, είχε ως αποτέλεσμα να κάνει έξαλλους σήμερα χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι διαπίστωσαν απροσδόκητες περικοπές στις συντάξεις τους. Περικοπές που στο ανώτερο επίπεδο προσέγγισαν τα 30 ευρώ επί των μηνιαίων αποδοχών τους!

Του Χάρη Δημητρίου

Όπως είναι φυσικό, τα τηλέφωνα στο υπουργείο Εργασίας «πήραν φωτιά» και έτσι ο e-ΕΦΚΑ εξέδωσε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής ανακοίνωση, αποσαφηνίζοντας το τοπίο. Μόνο που φαίνεται ολοκάθαρα ότι άλλα έλεγε προ ημερών ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και άλλα ισχύουν τελικά, σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων…

Το «μυστικό» των σημερινών περικοπών, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, «κρύβεται» στις μελλοντικές αυξήσεις! Προ ημερών, ακριβέστερα στις 11 Μαΐου, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιούσε και επίσημα ότι στις καταβολές των επικουρικών συντάξεων του Ιουνίου, θα προσαρμοστούν οι αυξήσεις που έχουν προβλεφτεί, μετά την οριστική κρίση του αρμόδιου δικαστηρίου περί αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του προηγούμενου νόμου για το Ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πλαφόν που είχε μπει στα 1.300 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις και το οποίο τώρα αίρεται με συνέπεια αυτές οι συντάξεις να αυξηθούν. Όπως, μάλιστα, τόνιζε το αρμόδιο υπουργείο, οι αυξήσεις θα είναι 99,57 ευρώ μικτά και αφορούν περίπου 250.000 δικαιούχους.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Η απάντηση δόθηκε από τον ίδιο τον e-ΕΦΚΑ:

Πράγματι, τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2020 θα καταβληθεί σε 236.274 συνταξιούχους η επικουρική σύνταξη αυξημένη κατά μέσο όρο κατά 75,47 ευρώ (καθαρό ποσό προ φόρου).

Όμως, με την καταβολή της αύξησης επηρεάζεται και το ποσό του μηνιαίως παρακρατούμενου φόρου που επιμερίζεται αναλογικά μεταξύ της κύριας και της επικουρικής σύνταξης. Άρα, θα προκύψουν αναπόφευκτα μειώσεις από την αύξηση της παρακράτησης. Δόθηκαν μάλιστα στη δημοσιότητα δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Α. Συνταξιούχος με καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης 1.272 ευρώ:

· έλαβε τον Μάιο επικουρική σύνταξη 105 ευρώ και του παρακρατήθηκε φόρος 130 ευρώ στην κύρια σύνταξη και 12 ευρώ στην επικουρική.

· Από τις 2 Ιουνίου καταργείται το πλαφόν των 1.300 € και αυξάνεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο λογαριασμό του από 105 ευρώ σε 192 ευρώ. Αντίστοιχα τροποποιούνται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 130 ευρώ σε 142 ευρώ στην κύρια σύνταξη και από 12 ευρώ σε 24 ευρώ στην επικουρική.

Β. Συνταξιούχος με καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης 1.328 ευρώ:

· έλαβε τον Μάιο επικουρική σύνταξη 112 ευρώ και παρακρατήθηκε φόρος 144 ευρώ στην κύρια σύνταξη και 42 ευρώ στην επικουρική.

· Από τις 2 Ιουνίου καταργείται το πλαφόν και αυξάνεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο λογαριασμό του από 112 ευρώ σε 202 ευρώ. Αντίστοιχα τροποποιούνται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 144 ευρώ σε 156 ευρώ στην κύρια σύνταξη και από 14 ευρώ σε 27 ευρώ στην επικουρική.

Άρα, σήμερα απόλυτα φυσιολογικά οι πρώτοι συνταξιούχοι που πληρώθηκαν τις κύριες συντάξεις τους, διαπίστωσαν τις ανάλογες περικοπές. Μόνο που οι περικοπές ήταν ειδικά για το συγκεκριμένο μήνα ακόμα μεγαλύτερες.

Ποια είναι η αιτία που «λησμόνησε» να αναφέρει το υπουργείο Εργασίας; Ιδού η απάντηση πάλι από τον e-ΕΦΚΑ:

Επιπλέον στην πληρωμή του Ιουνίου του 2020 εφαρμόστηκε για όσους συνταξιούχους βγήκαν στη σύνταξη από 1/1/2017 η προβλεπόμενη από το άρθρο 102 του Ν4387/2016 μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ για την ενίσχυση Ομοσπονδιών, Σωματείων και Συνομοσπονδιών Συνταξιούχων.

Η εν λόγω κράτηση δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα λόγω αδυναμίας των πληροφοριακών συστημάτων, με αποτέλεσμα να κρατηθούν αναδρομικά τα συγκεκριμένα ποσά από την ημερομηνία απονομής, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το μέγιστο των 8,4 ευρώ για 42 μήνες.

Έτσι, «πήγε στράφι» η επικοινωνιακή «καταιγίδα» των προηγούμενων ημερών με τις αυξήσεις που έρχονται στις επικουρικές συντάξεις. Πριν από τις αυξήσεις, προηγήθηκαν μειώσεις…