Στα σκαριά οι αλλαγές στην επικουρική σύνταξη – Οι στόχοι, οι ημερομηνίες, τα σενάρια…

Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και να έχει εκδώσει το πόρισμα με τις προτάσεις της, η Επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο Εργασίας για την επικουρική ασφάλιση.

Του Χάρη Δημητρίου

Με ορατό το ενδεχόμενο να νομοθετηθούν οι αλλαγές που θα προκύψουν, ώστε να προχωρήσει το μοντέλο επικουρικής σύνταξης που θέλει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η σχετική επιτροπή καλείται να διαπιστώσει στην πράξη τη σημερινή πορεία της επικουρικής σύνταξης στη χώρα, τα διαθέσιμα κονδύλια, τα ποσά που εισπράττονται από τις τρέχουσες εισφορές και γενικότερα, τις αντοχές του συστήματος στις αλλαγές που προωθούνται.

Στην επιτροπή θα προϊσταται η νέα Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Παυλίνα Καρασιώτου, ενώ τα υπόλοιπα 12 μέλη είναι εξειδικευμένα στελέχη της Επικουρικής Ασφάλισης, αλλά και γνώστες του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας, γενικότερα.

Στόχος της Επιτροπής είναι να διατυπωθεί μια πρόταση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού μετάβασης από το σημερινό σύστημα, σε ένα νέο, κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

Το μοντέλο που έχει προαναγγείλει τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει τη δημιουργία ασφαλιστικού «κουμπαρά» για όλους όσοι θα ασφαλιστούν για πρώτη φορά από την 1/1/2021 και μετά. Θα τους παρέχεται, όμως, η δυνατότητα να επιλέξουν εάν επιθυμούν να ασφαλιστούν σε δημόσιο φορέα (ΕΤΕΑΕΠ), όπως σήμερα, ή σε ιδιωτικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επενδυτικό ρίσκο που θα λαμβάνει η επιλογή τους.

Την ίδια στιγμή, η νέα ηγεσία πιστεύει ότι δεν θα προκύψει το παραμικρό πρόβλημα στις εν ενεργεία επικουρικές συντάξεις, ούτε στους συνταξιούχους που θα προκύψουν κατά τα επόμενα έτη και δεν θα έχουν κάνει χρήση αυτού του νέου συστήματος.