Στα 325 ευρώ καθαρά η μέση (δήθεν) «13η σύνταξη» – «Ανώμαλη προσγείωση» για τους συνταξιούχους

Αναταραχή προκλήθηκε το σαββατοκύριακο σε μεγάλο αριθμό συνταξιούχων σχετικά με το τελικό ποσό της «13ης σύνταξης», που πιστώθηκε από την περασμένη Παρασκευή στους λογαριασμούς τους.

Του Χάρη Δημητρίου

Από τα 2,5 εκατ συνταξιούχων περίπου 1,5 εκατ, διαπίστωσαν ότι είχαν μια μείωση της τάξης του 6% σε σχέση με το ποσό που ανέμεναν. Πρόκειται για την παρακράτηση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που ισχύει για όλους τους συνταξιούχους και για όλες τις συντάξεις που λαμβάνουν.

Υπήρξε, όμως, και ένα πλήθος συνταξιούχων, περίπου 1 εκατ., οι οποίοι διαπίστωσαν μειώσεις ακόμα μεγαλύτερες. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών, υπέστη παρακράτηση 22% στη σύνταξη ως παρακράτηση βάσεις της φορολογικής κλίμακας.

Ακριβέστερα, όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 720 ευρώ το μήνα, υπερβαίνουν σε ετήσια βάση το φορολογικό όριο που έχει τεθεί και το οποίο βρίσκεται στα 8.636 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά. Ο φόρος εισοδήματος 22% ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους που υπερβαίνουν το συγκεκριμένο όριο και αυξάνεται με βάση τη φορολογική κλίμακα.

Όπως ήταν αναμενόμενο σε αυτή την κατηγορία συνταξιούχων έγινε η συγκεκριμένη παρακράτηση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Γι’ αυτό και στο τελικό ποσό της «13ης σύνταξης» που πιστώθηκε,βρέθηκε ότι τα χρήματα ήταν λιγότερα από τα αναμενόμενα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η μέση 13η σύνταξη έφτασε στα επίπεδα των 385 ευρώ, η οποία μετά τις κρατήσεις που έγιναν μειώθηκε στα 325 ευρώ.

Σήμερα εξάλλου πρόκειται να πιστωθεί η 13η σύνταξη και σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν ακόμα προσωρινή σύνταξη.