ΣτΕ: Απορρίφθηκε η προσφυγή για το «ψαλίδι» στο εφάπαξ των γιατρών

Φωτό: asfalistiko.gr

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ζητώντας την ακύρωση Υπουργικών Αποφάσεων του 2016, με τις οποίες είχαν μειωθεί τα εφάπαξ των γιατρών.

Η προσφυγή, η οποία κατατέθηκε πριν από τρία χρόνια, απορρίφθηκε ως απαράδεκτη από το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο με την υπ΄ αριθμ. 1223/2019 απόφασή του έκρινε ότι οι ισχυρισμοί που προέβαλε ο ΠΙΣ είναι αόριστοι.

Θυμίζουμε, ότι το «ψαλίδι» στο εφάπαξ επιβλήθηκε από το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016 (νόμος 4092/2012) σε όσους γιατρούς αποχωρούσαν από την υπηρεσία.

Η απόρριψη της προσφυγής πρακτικά σημαίνει ότι το εφάπαξ των γιατρών θα παραμείνει «παγωμένο» στα επίπεδα του 2013.

Ο ΠΙΣ στην προσφυγή που είχε καταθέσει στο ΣτΕ, υποστήριζε -μεταξύ άλλων- πως τα ποσά του εφάπαξ είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με αυτά που χορηγούνταν έως την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων του 2016.

Επίσης, υποστήριζε πως η μείωση που έγινε είναι αντίθετη σε πολλές διατάξεις του Συντάγματος, όπως 2, 4, 22 και 25, όπως επίσης, ότι προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).