Στην… αγκαλιά του ΕΟΠΥΥ ο ΕΔΟΕΑΠ – Προετοιμάζεται το σχέδιο «διασύνδεσης»

Στην αγκαλιά του ΕΟΠΥΥ σπρώχνεται με τον πιο ξεκάθαρο πλέον τρόπο ο ΕΔΟΕΑΠ. Η παραλκυστική τακτική της κυβέρνησης επί σχεδόν ενάμιση χρόνο δείχνει πλέον φανερά τις στοχεύσεις της, τις οποίες κάποιοι αρνούνταν πεισματικά να «δουν», συμβάλλοντας με την ανοχή τους σε ό,τι σήμερα βιώνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι στον κλάδο των ΜΜΕ.

Η χτεσινή συνάντηση των σωματείων με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ήταν ίσως η πιο αποκαλυπτική. Σαφέστατα ειπώθηκε ότι η πρόταση για τον ΕΔΟΕΑΠ «κόπηκε» από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, αφού δεν μπορούν να κατανοήσουν(!) «πώς θα λειτουργεί το τρίγωνο ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ-ΕΔΟΕΑΠ», ενώ σημειώθηκε ότι δεν θέλουν ένα ταμείο υποχρεωτικής ασφάλισης που θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Στη συνέχεια ξεδιπλώθηκε το σχέδιο: Το 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ παραμένει και εισπράττεται υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, αλλά οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών πηγαίνουν υπέρ ΕΟΠΥΥ. Με αυτό το σχήμα, λοιπόν, και χωρίς να είναι ακόμα σαφείς οι λεπτομέρειες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ προετοιμάζει ήδη «ραντεβού» -ίσως και αύριο- με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, ώστε να διερευνηθεί η… υποδοχή του ΕΔΟΕΑΠ στον ΕΟΠΥΥ.

Και το σχέδιο αυτό βαφτίστηκε «διασύνδεση του ΕΔΟΕΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ».

Στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έπεσε η πρόταση για 48ωρη απεργία, αλλά δεν λήφθηκε καμιά απόφαση. Η πρόταση αναμένεται να ξανατεθεί στη συνεδρίαση που θα γίνει αύριο το πρωί, πρόταση που πρέπει να δει και το Διασωματειακό και η ΠΟΕΣΥ. Στο χτεσινό ΔΣ συζητήθηκε ακόμη η έγκριση δανείου 1 εκατ. ευρώ στον ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές τρέχουσες ανάγκες.

Τέλος, χτες η Αφροδίτη Υψηλάντη, η μία εκ των απεργών πείνας για τον ΕΔΟΕΑΠ, μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο, με την ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της να εκφράζει την ανησυχία της για την απεργό και να επισημαίνει: «έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι πρέπει να δοθεί βιώσιμη λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ γιατί κάθε μέρα τα προβλήματα διογκώνονται. Ήδη οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να λάβουν την απαραίτητη θεραπεία τους, ακόμη και οι καρκινοπαθείς. Καλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση να νομοθετήσει, το συντομότερο δυνατό, μία βιώσιμη λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ σύμφωνα με τις προτάσεις της Ενώσεως. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κλάδος θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο τα ασφαλιστικά του δικαιώματα και συγκεκριμένα την περίθαλψη και την επικούρηση».

Διαβάστε ακόμα:

Με προσημείωση κτιρίου άρχισε το «πλιάτσικο» στον ΕΔΟΕΑΠ – Σήμερα νέα συνάντηση με Αχτσιόγλου

«Έκοψαν» την πρόταση για τον ΕΔΟΕΑΠ τα τεχνικά κλιμάκια