Στην «τελική ευθεία» τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Δημοσιεύονται υπουργικές αποφάσεις – Τι θα εισπράξουν οι κληρονόμοι

Με δύο ξεχωριστές υπουργικές αποφάσεις, που θα φέρουν την υπογραφή του Γιάννη Βρούτση και οι οποίες αναμένονται σήμερα Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, πρόκειται να τακτοποιηθεί και τυπικά, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής των αναδρομικών. Μια διαδικασία που αφορά περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους, δηλαδή μόλις το 1/3 του συνόλου, αφού το υπόλοιπο 1,5 εκατ. δεν θα λάβει ούτε ευρώ…

Το κονδύλι που θα μοιραστεί στους δικαιούχους ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ και αφορά περικοπές μόνο για κύριες συντάξεις. Έτσι, μένουν εκτός διαδικασίας όσοι λάμβαναν το 2012 κύριες συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ και στους οποίους επιβλήθηκαν περικοπές στα δώρα και στην επικούρηση…

Όπως έχει ήδη προγραμματιστεί από τον e-ΕΦΚΑ και έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Εργασίας, από το βήμα της Βουλής, τα αναδρομικά θα δοθούν μαζί με τις συντάξεις του μηνός Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι, ανάλογα με τον ΑΜΚΑ του κάθε συνταξιούχου, αλλά και το φορέα από τον οποίο προέρχεται, θα λάβει τα ποσά που δικαιούται το διάστημα 23-30 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την επίμαχη πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας, τα αναδρομικά ποσά που θα χορηγηθούν δεν συμψηφίζονται με τυχόν βεβαιωμένες οφειλές των συνταξιούχων. Επίσης, είναι ανεκχώρητα, είναι ακατάσχετα και δεν θα γίνει γι’ αυτά παρακράτηση φόρου. Απλώς πρόκειται να φορολογηθούν στη συνέχεια ως εισόδημα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι, για περικοπές μόνο στις κύριες συντάξεις και μόνο για το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), θα κυμαίνονται από 550 έως και πάνω από 7.000 ευρώ. Η τελευταία περίπτωση αφορά συνταξιούχους με δύο κύριες συντάξεις, οι οποίοι λάμβαναν, προ περικοπών, άνω των 3.000 ευρώ για κάθε μία εξ αυτών. Άρα πρόκειται για πολύ περιορισμένες περιπτώσεις.

Επισημαίνεται ότι ειδικά για τους κληρονόμους, αποφασίστηκε ότι, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, για να λάβουν με τη σειρά τους, τα αναδρομικά που τους ανήκουν. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να έχουν προβεί σε αποδοχή κληρονομιάς.

Ας δούμε τώρα πιο αναλυτικά, τις ημερομηνίες καταβολής των αναδρομικών:

  • Παρασκευή 23 Οκτωβρίου: Θα καταβληθούν οι συντάξεις στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.
  • Δευτέρα 26 Οκτωβρίου: Θα πιστωθούν οι συντάξεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων του ΙΚΑ με ΑΜΚΑ σε 0, 2, 4, 6 και 8.
  • Τρίτη 27 Οκτωβρίου: Θα καταβληθούν οι συντάξεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
  • Πέμπτη 29 Οκτωβρίου: Θα λάβουν την σύνταξη τους οι δικαιούχοι του Δημοσίου και του ΝΑΤ.

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου: Θα καταβληθούν οι συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων.